/ БГНЕС
Проектът „Без нежелана поща, моля!“ се провежда в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Плевен, т.е. можем да твърдим, че е на национално ниво и е финансиран по оперативна програма „Околна среда“, каза председателят на УС на Сдружение „Коалиция Природа България“ Александър Димитров по време на пресконференция.

„От доста време се сблъсквам с един проблем – когато вляза във входа пощенската ми кутия е претъпкана с едни хартии, които не искам да получавам. Отварям я гневен и вадя всичко каквото е там, и го хвърлям в един кашон, който после някой някъде изхвърля. Създава се много боклук и се хаби един доста ценен ресурс. И дълго време търсихме как да решим този проблем, и накрая успяхме да намерим решението (в Барселона се оказа, че са го намерили, в Париж и в други големи европейски градове), много просто – като се постави една лепенка на пощенската кутия „Без нежелана поща, моля!“. Така, когато дойде пощаджията във входа, той просто пропуска пощенските кутии, на които са поставени такива лепенки, а листовките достигат само до хората, които наистина ги искат“, заяви той.

Димитров съобщи, че този проект е написан още преди повече от четири години. „За съжаление, имаше COVID, локдауни, какво ли не, и условията позволиха да бъде стартиран чак сега. Но както се казва, по-добре късно, отколкото никога“, каза той.

„Какво включва проектът, той е доста мащабен: предвижда две големи проучвания, които ще кажат какво точно се пуска в пощенските кутии, да установим какво е количеството на нежеланата поща, от какво естество е и кой е нейният издател, да идентифицираме кой произвежда листовките, които ние не искаме да получаваме. Втората задача е да се измерят повече от 400 пощенски кутии, така ще имаме доста подробни данни какво точно се случва. След това ще бъдат направени два анализа, 6 кръгли маси в шестте град. И накрая на проекта ще има, предвидена е среща с основните замърсители да ги наречем. Ще гостуваме на големите търговски вериги, които идентифицираме, ще поговорим с тях за алтернативни начини как може да се разпространява тяхната реклама. В никакъв случай не искам да заклеймяваме никой, не ме разбирайте погрешно. По-скоро искаме да покажем, че има по-добър начин как да се случва това“, информира председателят на УС на Сдружение „Коалиция Природа България“.

Александър Димитров показа листовки, които са събирани в продължение на по-малко от един месец от един вход, или това са 16 кг хартия, като той уточни, че е събирана само нежеланата поща, „т.е. това, което е останало в пощенските кутии, не сме го вадили оттам“.

„16 кг – това значи, че около 200 кг на година, само от един средно голям вход в София, отиват директно в кофата. Ако само този вход се откаже в продължение на една година, ще спаси живота на две дръвчета. Сметнете колко входа има в София. Говорим за една голяма гора, която можем да спестим всяка година и да я спасим“, каза той. 
БГНЕС