/ ВМС
"Четири полицейски и военноморски академии от Румъния, България и Чехия разработват заедно електронна платформа, която да позволява лицево разпознаване и идентификация".

Това каза зам.-началникът на Висшето военноморско училище във Варна кап. I ранг Николай Великов, който е ръководител на проект FAST от българска страна. Освен ВВМУ, в него участват Полицейската академия от Клуж-Напока (Румъния), Полицейският колеж в Холишов (Чехия), Военноморската академия в Констанца и една IT компания.

Започва военноморско учение с международно участие „Бриз 2022“

Средствата за реализацията на проекта - около 200 000 евро, са осигурени по програма „Еразъм +“, обясни Великов. Той разказа, че платформата за лицево разпознаване ще се ползва, когато се реализира прием в академиите и кандидатите трябва да бъдат интервюирани дистанционно.

Според него тя ще може да бъде надграждана и в бъдеще да се ползва и за провеждането на изпити онлайн, за да се гарантира, че няма опити за измами от страна на обучаващите се.

"Когато платформата е готова, ще бъдат информирани и други обучаващи полицейски и военни организации у нас, които биха могли да я ползват", каза още Великов.
БТА