/ БТА
Две военноморски бази във Варна и Бургас заменят досегашните пунктове за базиране на Военноморските сили в двата града, съобщи днес кап.I ранг Ваньо Мусински, зам.-началник на военния флот по операциите при откриването на новата учебна година на ВМС.

БТА

По думите му новата структура вече е в сила и основната й цел е да оптимизира системата на командването и управлението, както и подобряване връзката между отделните формирования на флота.

БТА

Двете бази, които са подчинени на щаба на ВМС, са отделени от състава на флотилията, за да може тя да бъде чисто бойно съединение, каза още Мусински.

БТА

Той допълни още, че флотът започва новата 2022 година с извършен преглед на отбранителните способности, както и с нов план за въоръжените сили до 2026 година. През настоящата година по план българските ВМС ще проведат различни учения, както и ще вземат участие в активации на постоянните групи на НАТО.

БТА

Учебната година във Военноморската база във Варна започна с демонстрационни упражнения по приемане и предаване на товари и поща между два кораба, използване на подводен управляем апарат за търсене и обезвреждане на мини.

БТА

В ученията се включиха и експертите от школата за водолази.

БТА

БТА