Рестарт на идеята да се преименуват местностите с турски имена
Рестарт на идеята да се преименуват местностите с турски имена / DarikNews.bg, архив

Преименуването на над 220 варненски местности, които носят турско-арабски и гръцки имена, отново е на дневен ред, след като предложението за пореден път бе входирано от общинския съветник Костадин Костадинов на заседание на местния парламент.

Макар че специална работна група състави списък и разработи алтернативни имена, идеята няколко пъти не срещна масова подкрепа сред съветниците.

Местните избраници не проведоха дебати по въпроса, тъй като инициаторът на проекта Костадин Костадинов го оттегли от дневния ред. Предложението ще бъде разгледано на следващата сесия, а мотивът за отлагането е да се даде време на обществеността да се запознае с него на сайта на общината.

„Има предложения някои местности да бъдат с друго име, или въобще да не бъдат преименувани, като Джанавара например. Заради това, че най-вероятно щеше да стане една дискусия тук, която рискуваше да се изроди в поредния глупав политически скандал, взехме решение да се даде допълнителна възможност и за гражданите да погледнат списъка с новите имена. Идеята е да се даде една възможно най-широка консенсусна основа на това предложение и на следващата сесия да бъде прието окончателно“, обясни Костадинов.