Разкриха злоупотреби при наемането на общински жилища
Разкриха злоупотреби при наемането на общински жилища / DarikNews.bg, архив

През тази година общината ще затегне критериите за получаване на социални помощи и ще води по-строга политика по настаняване на нуждаещи се в общински жилища. Това съобщи председателят на социалната комисия към местния парламент д-р Лидия Маринова. Тя разкри, че внезапни проверки са установили, че цели варненски фамилии се издържат години наред със социални помощи. До комисията стигнали и сигнали за много случаи, в които обитатели на общински апартаменти живеят в тях без да имат право.

„Някои придобиват имот и преотдават общинския на свои роднини. Други имат възможност да плащат наем, но не го правят. 1200 са раздадените жилища, а 2000 чакат за такава привилегия“, обясни д-р Маринова. По нейна информация има няколко наематели, които не са плащали от 2004-та година и дължат по 3 – 4 хиляди лева на общината.

През тази година местната администрация ще разкрие нови социални услуги. Ще заработят 4 центъра с различен обхват и капацитет. Общината ще подкрепи центъра за ранна интервенция на изоставянето на деца с увреждания в Карин дом. Предстои да бъде разкрит и такъв за работа с хора с алкохолна зависимост с капацитет 25 места. Ще бъде пуснат в действие и седмичен център с 10 места за деца с увреждания до 18 години в СУПЦ „Анастасия д-р Железкова“, като ще се търси възможност той да бъде разширен и да помага и на възрастни. Като особено важно д-р Маринова посочи и откриването на постоянно действащ приют за бездомни. Предвижда се той да се помещава също в СУПЦ. Идеята е бездомните да не живеят постоянно там, а да се търсят начини за тяхната социализация.

Тече подготовката за преструктурирането на хранителния блок в АГ-болница за нуждите на домашния социален патронаж. За целта са отпуснати 12 хил. лв. от бюджета.

Особено необходим за Варна е център за хора с психически проблеми, затова ще се работи в тази посока, каза още д-р Лидия Маринова. Пари за целта ще се търсят евентуално при актуализацията на бюджета.