Първоначалната такса на такситата във Варна – незаконно висока?
Първоначалната такса на такситата във Варна – незаконно висока? / снимки: Дарик Варна и varna.bg

Първоначалната такса, която таксиметровите коли във Варна начисляват още при качване, е по-висока от допустимото.

Според Наредбата за използване на таксиметрови апарати на територията на Община Варна, стойността на първоначалната такса не трябва да е по-висока от стойността на тарифата за 1 км пробег, установи проверка на Дарик.

Първоначалната такса на такситата във Варна  незаконно висока
netinfo

Част от текста на Наредбата за използване на таксиметрови апарати на територията на Община Варна. Документът е достъпен на официалния сайт на Общината

През януари във Варна се разгоря таксиметрова война и няколко фирми свалиха тарифите си от 0,79 на 0,60 лв. за изминат километър през деня. Много от такситата возят и на минималната разрешена нощна тарифа от 0,65 лв. В същото време първоначалната такса, която жълтите които начисляват още при качване, най-често варира между 0,89 и 0,99 лв.

Първоначалната такса на такситата във Варна  незаконно висока
netinfo

Много от такситата във Варна не отговарят на още едно изискване, заложена в Наредбата - стойността на престоя за една минута да не е по-висока от 1/3 от стойността на тарифата за 1 км пробег.

Наредбата определя условията и реда за използване на таксиметрови апарати в леките автомобили, извършващи пътнически таксиметрови превози на територията на Община Варна.