Прогнозират големите вълни по Черноморието да зачестят
Прогнозират големите вълни по Черноморието да зачестят / Impact Press Group, архив

Възможно е в бъдеще по-често да има големи вълни по българското Черноморие, прогнозира Васко Гълъбов - експерт по морска метеорология и морски прогнози в НИМХ към БАН. За Дарик той съобщи, че трябва да се преразгледа твърдението, че 6-метрова вълна, подобна на тези от февруари, се случва веднъж на 10 години.

Като аргумент експертът изтъкна, че такива големи вълни по Черноморието е имало и преди две години. През април експерти от института ще обходят градовете по
Черноморието, за да обсъдят с кметовете системата за ранно оповестяване на вълните. Това стана ясно днес по време на честването на Световния ден на метеорологията - 23 март.

Към днешна дата Черноморието е спокойно, каза Васко Гълъбов. За сравнение показа данните от системата на 7 февруари, ден преди големите вълни: „Прогнозата от 7 за 8 февруари е била за вълнение седем-осем метра в откритите части на морето, а за българското крайбрежие - пет-шест метра. От порядъка на 24 часа преди това е имало яснота, че ще има шест бала вълнение. И бяха разпространени такива предупреждения. Днес виждаме спокойно море, вълнението по българското крайбрежие на практика е нулево".

Няма система, която да прогнозира какъв ще е предстоящият летен сезон например, обясни още Гълъбов и каза, че такива дългосрочни прогнози за изминалата зима не са били успешни.

Той анонсира и предстоящото обхождане на Черноморието, за да се координира работата с кметовете на всички общини там: „Ще огледаме къде какво се е случило. За в бъдеще освен прогнозата да е на ниво област, тя да стане по-детайлна, да е предварително ясно къде е най-опасно". Детайлизирането на системата до ниво отделен плаж или пристанище ще изисква около година, обясни още Гълъбов.

Няма опасност от нови наводнения заради предстоящото снеготопене и от високите места заради затоплянето на времето. Това каза заместник-министърът на екологията Ивелина Василева, цитирайки данни на института към днешна дата.