Проф. Радослав Радев: Неплащането на здравни осигуровки е като минаване на червен светофар
Проф. Радослав Радев: Неплащането на здравни осигуровки е като минаване на червен светофар / Медицински университет Варна
Проф. Радослав Радев: Неплащането на здравни осигуровки е като минаване на червен светофар
77938
Проф. Радослав Радев: Неплащането на здравни осигуровки е като минаване на червен светофар
  • Проф. Радослав Радев: Неплащането на здравни осигуровки е като минаване на червен светофар

Трябва да се създадат ясни правила и ред, а не принудително да се събират вноските от здравнонеосигурените лица, каза в ефира на Дарик проф. д-р Радослав Радев - новият председател на регионалната колегия на Българския лекарски съюз. Гръдният хирург сравни ситуацията с минаване на червен светофар.

„Когато някой мине на червено, следва глоба или инцидент. Правила трябва да има не само на пътя, но и в плащането на здравни осигуровки. Когато имаш осигуровка получаваш помощ, когато нямаш, имаш две възможности – или плащаш в момента и получаваш помощ, или не плащаш и не я получаваш.”

По думите на проф. Радев никой не разполага с точни данни за броя на неосигурените лица в страната, но цифрите сочат между 500 000 и 1 милион души. Д-р Радев смята, че принудителното събиране на здравни осигуровки и криминализирането на неплащането им не са най-добрия вариант за решение на проблема.

"Трябва да има правила и ред. Ако не си платиш за болничната помощ, която си получил, друг ще плати вместо теб за твоето здраве, което сам си неглижирал. Нека питаме хората съгласни ли са да плащат на тези, които не внасят осигуровки. Ако никой не иска да плати, тогава какво правим?“, коментира новият шеф на Варненския лекарски съюз.

Дейностите, които не се покриват от Здравната каса, може да се осигурят чрез въвеждането на втори и трети стълб на осигуряване. Подобен тип скала на осигуряване има в САЩ. Д-р Радев обясни, че за въвеждането му в България ще е нужно провеждането на разговори както със здравния министър, така и с различните пациентски и съсловни организации.

„Искам да изкажа поздравления към първите стъпки на министър Москов. Той казва проблемите на висок глас, а това не се харесва много. Няма и как да се хареса на всички, винаги ще има някой, който няма да е доволен. Въпросът е цялата здравна система да върви в правилна посока.Прибързаните действия водят до грешки, ние не искаме прибързани действия. Системата на здравеопазването е консервативна система и бързите действия носят вреда. Ние подкрепяме всеки министър, който има желанието и силите да промени нещо. Ясно е, че няма как да се промени всичко изведнъж, но министър Москов поне има желание за промяна“.

Новият председател  на варненската съсловна организация коментира още, че сегашният тип здравна система от клинични пътеки е неработещ и трябва да бъде заменен от система на диагностично свързаните групи. Д-р Радев подкрепя и предложението на здравния министър от догодина да отпаднат направленията на хартиен носител. „Освен улесняване на достъпа до медицинска помощ, има и психологическа страна. Ако се случи това в кратък период от време ще има наплив от страна на пациентите. Когато едно нещо е „безплатно“, хората искат да го притежават в големи количества. В началото всеки ще иска да ходи при специалисти - кардиолог, невролог, дерматолог. И понеже няма направления, хората ще искат да ги видят всички лекари. И това обаче ще отмине с времето“, прогнозира Радев.

Относно закриването на някои болници той подчерта, че наистина има лечебни заведения, които трябва да бъдат закрити, но трябва да се помисли какво ще се случи с пациентите и лекарите, които работят в тях. „Принципно е много броят на болниците, но когато се пристъпва към закриване, трябва да има всеобща убеденост, че това е крайно наложително. Не се говори за съкращаване на болници като бройка, а на конкретното лечебно заведение.“

Като все по-често явление той посочи закъснялото търсене на болнична помощ при пациенти с тежки заболявания. Голяма част от пациентите обясняват това с липсата на финансови средства. „Не съм много убеден, че това е истинската причина, защото дори без пари можеш да отидеш на консултативен преглед. Има и други методи да получиш помощ. Хората са или обезверени, или се страхуват. С твърда убеденост мога да кажа, че в клиниката по гръдна хирургия в „Св. Марина“ няма случаи на искане на пари за нещо, което се покрива от касата“.

Проф. д-р Радослав Радев е декан на медицинския факултет в МУ-Варна и началник на клиниката по гръдна хирургия към УМБАЛ „Св. Марина”. От края на януари той е новият председател на регионалната колегия на БЛС.

Целият разговор с професора е в звуковия файл.