/ netinfo
Проф. д-р Радослав Радев
99491
Проф. д-р Радослав Радев
  • Проф. д-р Радослав Радев
Все по-млади са жените, които заболяват от рак на млечната жлеза. Това заяви в интервю за Дарик проф. д-р Радослав Радев, началник на Клиниката по гръдна хирургия в болница „Света Марина" и председател на Регионалната колегия на Български лекарски съюз във Варна. 

Той обясни, че когато едно онкологично заболяване се появява в по-млада възраст, неговият ход е по-бърз и лекарите трябва да са по-бързи, за да има адекватно лечение. 

Проф. Радослав Радев: В здравеопазването 2+2 не винаги е равно на 4

Интересът към безплатните прегледи за рак на гърдата в клиниката през октомври  е изключително голям. Прегледани са били 115 жени на възраст от 22 до 80 години. Онкологично заболяване в авансирал стадий е открит само в един от случаите. Според проф. Радев обаче, тревожно е, че една не малка част от жените до този момент въобще не са ходили на преглед за оценка на актуалното си състояние.

Според проф. Радев, безплатните прегледи трябва да бъде целогодишни и да не преминават като кампания. „Кампанията е нещо, което не е ефективно. Както има кампания „Да изчистим България за един ден”, какво означава това?

Един ден ще чистим, останалите дни ще цапаме? По същия начин ми звучи и определението на тази дейност, която извършихме”
, коментира началникът на Клиниката по гръдна хирургия в болница „Света Марина".

Ако се премине към регулярна профилактика обаче, а не безплатни прегледи само през един месец, ще възникне въпросът кой ще заплати за положените труд и средства, коментира хирургът. 

„Онкологичните заболявания са социално значими заболявания. Това означава, че трябва да има и значимо отношение към тях. Това очаквам да се случи”, посочи професорът.

Хубаво е момичетата да минават профилактичен преглед след навършване на 14-15 години. След това преглед трябва да се прави на възраст 20-25 години, тъй като не рядко тогава се появяват и карциномите на гърдата. 

Изтъкнатият гръден хирург  препоръчва на жените и самоизследване на гърдите, за откриване на първични промени. Това може да се прави всяка седмица, дори всяка сутрин под душа. Профилактичен преглед при лекар може да се прави веднъж годишно, а при жените на възраст над 50 години  - два пъти в годината.

Ракът на гърдата не е наследствено заболяване, но се повишава рискът при жените с родова обремененост . 

Вече е възможно и все по-често се прави реконструкция на засегната гърда още в деня на операцията по премахването й, отбеляза специалистът. Диагностиката в болница „Света Марина” е на изключително високо ниво. Болницата разполага и с техника за хирургичното, химиотерапевтичното и лъчетерапевтичното лечение, с каквато много малко болници могат да се похвалят, изтъкна професор Радев.  

Сертифицирането на всички болници, което здравното министерство планира, е правилно. При лицензиране на болниците е необходимо извършването на пререгистрация и пресертификация, смята председателят на Регионалната колегия на БЛС във Варна. По думите му, ще има много негативни мнения, защото това, за съжаление, ще наруши спокойствието, което сега съществува.

„В Министерство на здравеопазването не знаят какво управляват в болничното здравеопазване. Не знаят с какво разполагат. Не знаят кой кой е в тази голяма „кошница”, в която има над 320 болници”, каза още проф. Радев. Според него не е ясно какво стои зад определението многопрофилна болница. Освен това трябва да има контрол и при класифицирането на болниците като университетски.

Целият разговор с проф. д-р Радослав Радев е в прикаченото аудио.