Ара Капрелян
Ара Капрелян / parkinson.bg
Около 700 души в България са засегнатите от Хънтингтън
Проф. д-р Ара Капрелян
101779
Проф. д-р Ара Капрелян
  • Проф. д-р Ара Капрелян
Първата интервенция по Здравна каса на дълбока мозъчна стимулация при лечението на Паркинсон ще бъде извършена до дни във варненската болница „Св. Марина”. Операцията представлява подкожно поставяне на пейсмейкър в областта на подключицата, обясни в ефира на Дарик неврологът проф. д-р Ара Капрелян от катедрата по нервни болести и невронауки към Медицински университет Варна. Той добави, че това лечение от месец се поема изцяло от Здравната каса, а пациентите ще се одобряват от специализирана комисия. 

По думите на проф. Капрелян болните от Паркинсон в България са 12 000. Значително по-малко са тези, които страдат от болестта на Хънтингтън  - между 5 и 10 случая на 100 000 души, което означава, че около 700 са засегнатите от болестта в цялата страна.  
Общото между двете болести е механизмът на тяхното развитие, като медиците единствено могат да го забавят, като повлияят на симптомите. 

„Болестта на Хънтингтън  е наследствено генетично неврогенеративно, свързано с прогресираща загуба на нервни клетки. Предимно засяга хората на възраст около 40 години. Заболяването е описано през 1872 г. от млад американски лекар ,наблюдавал пациент с неконтролируеми движения на различни части на тялото, наподобяващи танц. Освен двигателни нарушения при пациентите се наблюдават тикове и неконтролируемо  издаване на звуци. При пациентите се наблюдава депресия, раздразнителност, агресивност и интелектуален упадък при тежките случаи. Няма дефинитивно лечение и прогресиращият ход на развитието на болестта прилича на склерозата, Паркинсон и Алцхаймер”, каза още проф. Капрелян. 
 
Още за болестта на Хънтингтън чуйте от целия разговор с проф. д-р Ара Капрелян.