Пристанищен склад се превръща в галерия
Пристанищен склад се превръща в галерия / netinfo

2000 кв. м. от територията на Порт Варна ще бъдат заети от творби на съвременни български художници след 10 юли, когато там ще бъде открита изложбата „Награди за съвременно българско изкуство на МТел”. Тези дни Склад №7 на Пристанище Варна претърпява необичайна трансформация. Първо фадроми изринаха последния слънчоглед, с който складът беше пълен. Докато слънчогледът поемаше своя път по вода, в халето влязоха работници с пароструйки и почистиха основно под, стени и тавани. След тях дойде редът на електричарите, които се качиха на вишки и монтираха повече от 100 нови осветителни тела. Тази светлина е задължителна за временното ново предназначение на склада – той се превръща в ... галерия за съвременно изкуство.

За един месец Склад № 7 ще стане дом на най-мащабната визуална акция в България тази година – изложбата за годишните награди за съвременно българско изкуство на МТел. Тя ще се проведе за четвърти пореден път и сега ще отличи селектираните автори за работата им през 2008 г. Съорганизатор е столичната галерия „Витоша”, а куратор на проекта - мениджърът на галерията Ирина Баткова.


49 български художници, работещи в страната и в чужбина, ще покажат своите инсталации, скулптури, фотографии и картини на площ от около 2000 кв.м.
Тази година се забелязва сериозно участие на автори, които не се виждат често на българската арт сцена - Хубен Черкелов, Силвия Валентино и Даниел Божков - САЩ, Зеятин Нуриев - Турция, Рада Букова, Бистра Льошевалие, Нина Ковачева, Валентин Стефанов - Франция, Теди Лихо - Белгия, Иво Димчев -Холандия, Милен Кръстев - Германия.