Претендентите за Златен глобус на екран във ФК
Претендентите за Златен глобус на екран във ФК / ФКЦ

Станаха известни номинациите за „Златен глобус“ – наградите на Асоциацията на чуждестранните журналисти в Холивуд.

Филмът „Хищници в мрака“, който варненската публика може да гледа през тази седмица и до 22 декември във Фестивален и конгресен център, е номиниран в три категории: за режисура (Том Хорн), сценарий (отново Том Хорн) и поддържащ актьор (Еърън Тейлър-Джонсън). Лентата, чийто сюжет се върти около истинските и въображаеми взаимоотношения на двама бивши съпрузи (Ейми Адамс и Джейк Гиленхаал), както и около взаимопроникването и двупосочното влияние един върху друг между два свята – реалния и описания в романа на съпруга , вече има и Голямата награда на журито от Венеция 2016.

С още повече номинации, цели четири, е шеметният „Флорънс“ на Стивън Фриърс, който, след премиерната си прожекция на „Киномания“, ще бъде на екран във ФКЦ отново от 20 декември. Той ще се състезава за най-добър филм в категорията мюзикъл или комедия, най-добра актриса в същата категория – неподражаемата Мерил Стрийп, актьор - великолепният в това си изпълнение Хю Грант, и поддържащ актьор - Саймън Хелбърг, който партнира на двамата на не по-малко достойно ниво.

В две категории - най-добър анимационен филм и най-добра оригинална песен, е номиниран и „Смелата Ваяна“, с който и малките зрители, и техните родители могат все още да се забавляват и следващата събота и неделя в зала „Европа“. В същите две категории има номинации и „Ела, изпей“, чиято премиера във ФКЦ предстои на 23 декември.