Правят жива верига в защита на Морската градина
Правят жива верига в защита на Морската градина / Дарик Варна

Жива верига от хора в защита на Морската градина организират днес от 14.00 часа в парка. Идеята на инициативата е да покаже недоволството от възможността за правото на строеж в Морската градина. Сборният пункт за поддръжниците на проявата е край зоокъта. 

Организаторите предвиждат участниците да се разположат по планираните нови граници на Морската градина, за да се видят нагледно очертанията.

От гражданско движение "Зелена Варна" подготвят подписка в защита на Морската, която ще бъде внесена от делегация от граждани. Идеята е копие от документа да стигне лично до Областния управител.

Събирането е мирно и не е протест, подчертават организаторите.

Недоволството на инициаторите е породено от информацията, която излезе на последното заседание на общинската комисия по архитектура. Тогава  от думите на главния архитект на морската столица Петър Йорданов стана ясно, че строителството в Морската градина ще бъде разрешено в Общия устройствен план. Той разкри, че градежите ще бъдат абсолютно забранени в т.нар. историческо ядро на емблемата на Варна. Извън него те ще бъдат разрешени, но трябва да отговарят на изискванията за строителство в паркова среда с минимални показатели на застрояване.

Арх. Йорданов поясни, че администрацията е предложила в новия ОУП  да се наложи строително вето в цялата Морска градина - както в историческата й част, така и за площта от зоопарка до „Евксиноград". Експертният съвет по устройствения план обаче е пожелал строителството в парка да не се забранява изцяло.

Историческото ядро на Морската градина включва  Военноисторическия музей на бул. „Приморски", трасетата на бул. „Приморски", „Цар Освободител" и „Княз Борис I", „Шокъровия канал",  алеята, успоредна на крайбрежната алея - до Паметника на граничаря. Границите бяха определени миналата година от експерти на Министерството на културата.