Повечето варненци доволни от кмета Йорданов
Повечето варненци доволни от кмета Йорданов / netinfo

Ще продължа да слушам още 2 години критиката на варненци. Така кметът на морската столица Кирил Йорданов отговори на въпрос дали би се кандидатирал за четвърти кметски мандат.

"Не съм узрял за този момент. Времето за отговор ще дойде след година и нещо", коментира най-дълго управлявалият Варна кмет. През ноември Йорданов отбеляза 10 години, откакто е градоначалник, припомня Дарик.

62% от варненци смятат, че Кирил Йорданов е най-добрият кмет на Варна за последните 20 години. Това показва проучване на Националния център за изучаване на общественото мнение /НЦИОМ/, проведено тази есен. Рейтингът на варненския кмет през последните 10 години е трайно висок и в различните проувания се движи между 66 и 79% на одобрение сред пълнолетните варненци, показват проучванията на НЦИОМ. Подкрепата, която Кирил Йорданов има, го прави високорейтингов национален политик, заяви директорът на НЦИОМ Лидия Йорданова.

Настоящият варненски кмет е лидер в класацията за най-влиятелни и уважавани личности в региона с близо 45 на сто. С пъти по-малко варненци са посочили предния кмет Христо Кирчев и останалите варненски градоначалници, депутати, председателя на местния парламент Борислав Гуцанов и общинския съветник Неделчо Михайлов.

Според изследванията на НЦИОМ най-доброто, свършено от кмета, са мащабните промени в организацията на градския трафик, разширяването на централни булеварди и възлови кръстовища. Масово се одобрява въвеждане на едноспосочно движение. Високи оценки се дават за състоянието на уличното движение, декоративното осветление, коледната украса и празничните чествания. Нерешен до край остава проблемът с чистотата, летните ремонти и логиката на асфалтиране - работи се само по централните булеварди. В очите на варненци проблем е състоянието на морската градина и строителството в нея.

56 на сто са варненци смятат, че живеят много по-добре от останалите градове в страната.