Потвърдиха арест на фалшификатор на пари и документи
Потвърдиха арест на фалшификатор на пари и документи / netinfo
Владимир В., разследван за участие в престъпна група, изготвяла фалшиви документи и пари, ще продължи да пребивава в ареста, където попадна миналата година след акция на ТД"Национална сигурност" и на полицията във Варна. Днес Варненският окръжен съд не уважи молбата за изменение на мярката му за неотклонение и потвърди ареста на Владимир В., съобщиха от пресслужбата на съда.

Мъжът беше задържан под стража миналата година заедно с Николай Н. При акцията бяха разкрити фалшиви документи за самоличност, дипломи на различни учебни заведения, свидетелства за управление на МПС, заготовки за печати и др. По това дознание като обвиняем беше привлечен и Газменд Б., когото ВОС задържа няколко дни след Владимир и Николай. Тогава се промени и квалификацията на обвинението към тримата, които вече се разследват за участие в организирана престъпна група, изготвяла неистински документи и парични знаци.

Предполага се, че Владимир е един от авторите на престъпленията, за които се разследва. За всяко едно от престъпленията законът предвижда наказание "лишаване от свобода". Към аргументите за потвърждаване на ареста съдът прибави и обстоятелството, че Владимир В. е задържан при условията на изпитателния срок на друга присъда на ВОС за сходно деяние. Обвиняемият изтърпява условна присъда - 3 години "лишаване от свобода", отложена с 5 години изпитателен срок, заради участието му в престъпна група, която печатала фалшиви пари. Мъжът беше осъден заедно с Петър Ченков, с Георги Монев, Асен Монев и Георги Панев по едно от знаковите дела след разкриване на поредната печатница за фалшиви парични знаци във Варна. Всички тези факти мотивират съда за извода, че ако е на свобода, Владимир В. може да се укрие или да извърши други престъпления.

След като не намери нови основания, които могат да обосноват промяна на мярката за неотклонение, ВОС определи тридневен срок, в който Владимир В. може да обжалва днешното определение пред Варненския апелативен съд.