Посрещаме „Роял Хелена” в 11:11 часа на Морска гара
Посрещаме „Роял Хелена” в 11:11 часа на Морска гара / „Роял Хелена” в действие

Ветроходът „Роял Хелена” постигна най-забележителната победа на български кораб през последните  години. Баркентината спечели две втори места в класа си и се класира трета в генералното класиране от всички класове в състезанието Ликамобил Средиземноморска Тол Шипс Регата 2013 от 21 септември до 7 октомври в Средиземно море. Това е най-доброто класиране на български  ветроход и уникално постижение за наш екипаж през последните години. „Роял Хелена” се конкурира с още 40 ветрохода и яхти. Нашите се състезаваха в клас А – на най-големите кораби. В надпреварата от Тулон, Франция, до Ла Специя, Италия изпревариха легендарния руски гигант „Мир” – един от най-бързите кораби в света.

Екипажът на капитан Димитър Генчев и практикантите, измежду които петима курсанти от Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров”, ще бъдат посрещнати празнично днес от 11:11 часа на Морска гара Варна. Те очакват варненци да откликнат подобаващо на успеха им и да направят голям морски празник подобен на тези в Барселона, Тулон и Ла Специя.

Корабът, собственост на варненската фирма Топсейл ООД, е един изцяло български продукт , конструиран и построен във Варна от МТГ „Делфин” и развива своята мисия за издигане на морската идея и популяризиране на плаването под ветрила сред хора от различни поколения.

„Развяхме българското знаме на парада в Тулон пред половин милион зрители. Нашето представяне беше наблюдавано от над милион и половина европейци в Барселона, Тулон и Ла Специя. Успяхме да се класираме втори и в двата етапа, благодарение на качествата на кораба и уменията на капитана и екипажа, а по пътя към Ла Специя  дори оставихме след себе си „Мир”, известен в цял свят с бързината си. Вече имаме регистрация за участието си в следващата регата Тол Шипс, която тръгва от Варна и ще бъде в Черно море в края на април 2014 г. От световната организация STI (Sail Training International) ни връчиха специална награда за първо участие и сега очакват какво ще  покажем догодина”, казва Пламен Свещаров, изпълнителен директор на  Топсейл ООД.

Класиранията в  клас „А”  в  Ликамобил Средиземноморска Тол Шипс Регата 2013

Първи етап Барселона-Тулон:
1.     „Мир” (Русия)
2.    „Роял Хелена” (България)
3.    „Ла Грейс” (Чехия)

Втори етап Тулон – Ла Специя
1.    „Ла Грейс” (Чехия)
2.    „Роял Хелена” (България)
3.    „Мир” (Русия)