Полицаи яхват колелета във Варна, няма да пазят плажовете по бански
Полицаи яхват колелета във Варна, няма да пазят плажовете по бански / снимка: Impact Press Group, архив
Полицаи яхват колелета във Варна, няма да пазят плажовете по бански
54555
Полицаи яхват колелета във Варна, няма да пазят плажовете по бански
  • Полицаи яхват колелета във Варна, няма да пазят плажовете по бански

За първи път полицаи на колелета ще охраняват във Варна. Две двойки униформени вече патрулират в Морската градина – от Делфинариума до Летния театър, а до дни още толкова велополицаи ще следят за реда от театъра до басейн „Приморски“, съобщи пред журналисти директорът на Областната дирекция на полицията комисар Димитър Димитров. Освен в Морската градина полицаи на велосипеди ще има и в Аспаруховия парк.

„За сигурността в двата парка ще се грижат общо 12 велополицаи. Охраната ще бъде денонощна“, обясни комисар Димитров, който изрази задоволство от работата на първите две двойки униформени. Те патрулират от 15-ти май. За този период те са успели да задържат десетки хора от криминалния контингент, сред които измамници, наркомани и дилъри, ексхибиционисти.

Минали години полицаи на велосипеди е имало и в курортните комплекси, но тази няма да има. Заради спецификата на релефа, особено в „Златни пясъци“, униформените не искат да се качват на колелета, разкри шефът на варненската полиция.

Общо 25 служители на МВР от вътрешността на страната са командировани в комплексите край Варна. 16 души са на „Златни пясъци“, 5 – на „Камчия“ и 4 – в „Св. Св. Константин и Елена“. През август се очакват още 12 служители от други областни дирекции, които ще бъдат изцяло ангажирани с охраната на резиденция „Евксиноград“.

В сравнение с Бургас край Варна са изпратени в пъти по-малко служители на реда. „За разлика от нас там имат остра нужда от допълнителни сили. Освен редови униформени в Бургас и курортите около града има изпратени разследващи полицаи и експерт-криминалисти. Там са командировани около 5-6 пъти повече полицаи“, коментира комисар Димитров.

За разлика от предишни лета тази година най-вероятно няма да има румънски полицаи край Варна. От Асоциацията на хотелиерите на "Златни пясъци" са поискали двама служители от северната ни съседка да дойдат в комплекса за сметка на организацията. „Асоциацията подаде заявка твърде късно, а тя трябва да мине през външното ни министерство. Освен това румънските полицаи трябва да знаят добре български. Затова имам съмнения, че ще бъдат пратени“, сподели шефът на варненската полиция.

Той опроверга публикации в пресата, че полицаи по бански ще пазят летовниците на плажа. „Полицаи в бански задължително има на всички плажове във Варна, но в почивните дни и след работно време. Така че полицаи на плажа ще има, но няма да бъдат изпратени от мен“, каза с усмивка комисарят.