Пясъчни замъци и бетонни курорти – изложба напомня за почивката на финландските туристи у нас
Пясъчни замъци и бетонни курорти – изложба напомня за почивката на финландските туристи у нас / Регионален исторически музей - Варна
Пясъчни замъци и бетонни курорти - миниатюрна ваканция в миналото на България“. Така е озаглавена изложба, която ще бъде открита днес в Археологическия музей във Варна.

От 60-те години на ХХ век финландските туроператори започват да предлагат евтини пакетни пътувания и до български морски дестинации. Каква е била почивката по Българското Черноморие за финландските туристи преди няколко десетилетия  и каква е сега, ще разкажат експонатите и информационните табла в изложбата.

В изложбата се показват сувенири, закупени от финландски туристи и се представят интервюта с финландци, правени през 1981 г. от Финландската агенция за историческо наследство. Снимките и пощенските картички са събрани през годините от финландски туристи, а други са собственост на Регионалния исторически музей във Варна, отдел „Най-нова история“, и Държавен архив - Варна. 

Изложбата е подготвена от Музея на хотелиерството и ресторантьорството във Финландия, заедно с посолството на България в скандинавската държава.

На откриването от 16.00 часа ще присъстват посланикът на България във Финландия Мартин Иванов и Пайви Блинника, посланик на Финландия в България.

Изложбата се осъществява с финансовата подкрепа на Фондация „Ернрот“.  Организирането й  в България е осъществено от Регионалните музеи в Русе и Варна, с подкрепата на посолството на България във Финландия.