Отварят натовските кораби за посещения
Отварят натовските кораби за посещения / снимки: Уикипедия

Част от чуждестранните военни кораби, базирани на пристанище Варна и Морска гара, ще бъдат отворени за посещение от гражданите и гостите на града от 15:00 до 18:00 часа. Не всички плавателни съдове ще влязат във варненското пристанище. Някои от корабите ще се включат в „Бриз 2015" в открито море, уточниха от ВМС.

Дългият 154 метра щатски ескадрен миноносец „Porter" и 61-метровата турска подводница „Yildiray" са сред участниците в националното военноморско учение „Бриз 2015", което родните ВМС организират в дните от 3 до 12 юли.

Деветнадесетият „Бриз" ще събере край Варна над 30 бойни и спомагателни кораби и катери и над 1700 души личен състав от военноморските сили на 8 държави-членки на НАТО, както и Първа постоянната група кораби на НАТО и Втора постоянната група противоминни кораби на НАТО от силите за отговор на Алианса.

В учението ще вземат участие ВМС на САЩ, Гърция, Турция, Румъния, Испания, Португалия, Холандия и България. Родните ВМС ще се включат с над 15 бойни и спомагателни кораби и катери, 2 вертолета и с над 1000 души личен състав. В учението ще се включат и два самолета СУ от българските Военновъздушни сили и представители от Сухопътни войски.

За първи път в „Бриз" ще се включат Холандия и Португалия, съответно с фрегатите „Tromp" и „Francisco de Almeida". Край Варна ще пристигнат още ракетният катер „Zipkin", фрегатата „Barbaros" и минния ловец „Enez" от Турция, ракетната корвета „Pescarusul", фрегатата „Regele Ferdinand" и миночистачът „Axente" от Румъния, както и испанският минен ловец „Tajo".