Отново безплатен вход във Военноморския музей
Отново безплатен вход във Военноморския музей / Дарик Варна, архив

Военноморският музей ще е отворен за безплатни посещения за гражданите и гостите на Варна. Свободният вход ще е от 10 до 18 часа, съобщават от Военноморските сили.

Втора поредна неделя музеят предлага безплатни посещения в чест на Деня на ВМС. Навръх празника, честван тази година на 12 август, посещенията също бяха без пари.

Посетителите ще имат възможност да разгледат постоянната експозиция на музея, както и последната изложба, която бе открита в навечерието на празника - „Дарителството за морската история на България". Тя включва експонати, предоставени от дарители на музея. Сред тях са Добринка Динкова, Боянка Койчева и Димитър Койчев, наследници на Добри Динков Добрев. Дарението, част от което може да се види в експозицията, включва 61 снимки и пощенски картички - изгледи от Варна и морето от 30-те години на ХХ век и 22 снимки, свързани с живота на Добри Добрев и работата му като портови капитан на Портовата служба в Лом в периода 1920-1935 година.

През последните три години в музея са приети над 500 постъпления от различен характер - униформи, отличия, лични вещи, документи, снимки, оръжие. От тях представените в изложбата са 180. Сред най-интересните от тях са: трофейни снаряди от турската батарея при Одрин през Балканската война -1912, запазени от поручик Георги Костов - участник във войната и дарени от неговия внук - Георги Никлев; бутилка с морска вода, взета от 120 м дълбочина, при последното дълбоководно потапяне на подводница „Слава" през 2003г., дарение от капитан I ранг о.з. Бранимир Тодоров; последният флаг на 130 мм учебна брегова батарея, дарен от капитан I ранг Емил Ефтимов.

Могат да бъдат видяни и картина изобразяваща яхтата „Кор Кароли" дарена от председателя на борда на директорите на "Blakan & Black sea Shipping company Limited London", както и дарената от Национален военноисторически музей творба на големия български маринист Александър Мутафов; стрелково оръжие от българската армия, снето от въоръжение през 2010 г., постъпили по служебен ред във Военноморския музей, Десет книги за Варна, дарени за библиотеката на музея от капитан II о.р. д-р Атанас Панайотов и др.