Отмениха присъдите за убийството на Орце Коруновски
Отмениха присъдите за убийството на Орце Коруновски / netinfo
Варненският Апелативен съд отмени осъдителните присъди по делото за убийството на Орце Коруновски и върна делото за ново разглеждане от друг състав на Варненския окръжен съд, съобщиха от пресслужбата на Съдебната палата. На 29 март миналата година Окръжният съд призна вината на четиримата подсъдими по делото за публичния разстрел на Коруновски през 2002 година в центъра на Варна.

Доживотна присъда за затвор без право на замяна получи 36-годишният Малин Крумов, присъди по 16 години затвор получиха 38-годишният Венко Агонцев и 4 години по-възрастният Димитър Викентиев. 35-годишният Карамфил Карамфилов пък трябваше да леши 17 години зад решетките. За него обаче присъдата е задочна, тъй като два дни след убийството той напуснал страната с документи на друго лице. Заедно с него и по същия начин тогава избягал и Малин Крумов, който беше задържан 3 години по-късно след завръщането си в България.

Според първата съдебна инстанция четиримата умишлено са убили македонеца Орце Коруновски. Убийството е било извършено предумишлено, в заведение за хранене в центъра на Варна, по начин, опасен за живота на мнозина, а за Крумов и при условията на опасен рецидив.

Според апелативните съдии колегите им от Окръжния съд не са посочили въз основа на какви доказателства са приели за установени изложените фактически обстоятелства, механизма на извършване на престъплението и ролята на всеки един от подсъдимите. Освен това първоинстанционният съд не е обсъдил всички възражения на адвокатите, както и на самите подсъдими. Фактическата липса на мотиви към присъдата е съществено нарушение на процесуалните правила, се посочва в решението на апелативните съдии.

Решението на Апелативния съд не подлежи на обжалване.