/ mvr.bg
Министър Валентин Радев лично връчи наградите на четирима МВР служители и им благодари за достойното поведение и всеотдайност. Жандармеристът от варненската полиция Пламен Петров бе сред отличените в инициативата „Достойните българи“. По време на церемонията вътрешният министър Валентин Радев изказа и сърдечна благодарност на полицая за достойната му постъпка.

Случката се развива на 5 май, около 15.00 часа. Петров е в почивка след нощно дежурство и пред очите му на улица в родния му град - Нови пазар, възрастна жена хвърля през балкона торбичка с 2000 лева. Той вижда, че към торбичката се приближава непознат мъж, грабва я и продължава с нея.

Служителят на реда действа незабавно, задържа мъжа на място и подава сигнал в полицията в Нови пазар. Благодарение на бързата и професионална реакция,  той успява да пресече пореден опит за телефонна измама.

Баба хвърли пари на измамници, съсед жандармерист хвана "муле"-то (СНИМКИ)

Инициативата „Достойните българи“ се провежда за 16 поредна година. Тя е благодарност към хората, помогнали  без корист на бедни, болни и самотни, спасили от вода и огън, проявили  храброст, отстоявали справедливи каузи. Тази година сред тях са общо четирима служители на Министерството на вътрешните работи. 

Добрите дела трябва да се показват, заяви министър Валентин Радев, който с чувство на гордост благодари на организаторите и своите служители. По думите му техните постъпки са още един повод МВР да продължи да работи в името на обществото. 

mvr.bg

Областният директор на Велико Търново старши комисар Димитър Машов  бе отличен заради вложените постоянни усилия в провеждането на активна кампания срещу телефонните измами. Тази кампания продължава вече две години в областта под негово ръководство.

С брошури и обяви, а и лично полицаи обясняват на възрастните хора дори в най-малките села на областта как да се пазят от измамниците. Кампанията стана за пример  за цялата система на вътрешното министерство, посочи министър Валентин Радев. Той припомни, че противодействието на този вид престъпления е приоритет в работата на ведомството и призова хората да проявяват повече бдителност и недоверчивост в случаи на искане на парични средства. 

Сред отличените служители на МВР са и младши инспектор Венцислав Спасов и старши пожарникар Запрян Пиперов от град Септември, спасили през юли м.г. 10 изгубени в гората над с. Варвара деца. Двамата предприемат спасителните действия, като единият носи на гръб в реката дете по дете, а колегата му - ги придържа с въже.

Във водата влизат и началникът на РУ- Септември Стефан Божилов, шефът на местната пожарна Александър Генчин, както и един полицай. Те осигуряват обезопасителното въже, като го държат изпънато. Благодарение на предприетата акция, децата са спасени и върнати живи и здрави на родителите си.

Министър Валентин Радев още веднъж благодари на тримата доброволци за всеотдайността, при спасяването на 30 възрастни хора от пожар в здравната служба на село Овча могила. На 20 декември 2017 г. Тихомир Веселинов, Георги Иванов и Милен Милев от местното доброволно формирование пристигат първи на мястото на инцидента.

До идването на пожарните екипи те извеждат на безопасно разстояние от здравния център възрастните обитатели и помагат да се ограничи огънят. За проявения героизъм те са отличени в тазгодишния формат на инициативата „Достойните българи“.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК