От ВМРО чакат резултат за незаконните ромски къщи през януари
От ВМРО чакат резултат за незаконните ромски къщи през януари / Darik Varna

В първите дни на 2011-а година трябва да стане ясен резултатът от подадения сигнал на ВМРО за незаконните постройки в Максуда, заяви областният координатор на войводите Стефан Соколов.

Причината за действията на ВМРО е, че министърът на регионалното разитие и благоустройството Росен Плевнелиев заяви, че за да се действа по въпроса с незаконните ромски жилища, е нужно да се подаде сигнал от общината до Регионалната дирекция за национален строителен контрол. 

Уведомени са всички институции, обвързани с проблема, каза още Соколов. Очаква се районните кметове на "Одесос" и "Младост", на границата на които се намират ромските къщи, да подадат сигнала до РДНСК.

Трябва да се действа в най-скоро време и да не се решават нещата частично, смята областният координатор. Според него, събарянето на 10-15 жилища няма да реши проблема.

Въпросът с избирателността трябва да се разгледа и по отношение на контрола на промените по фасадите на сградите, смятат от ВМРО. Те съдействат за даването на гласност на случая на Мария Манчева, чието остъкление на тераса предстои да бъде съборено утре сутрин.

Соколов поясни, че никой не отрича, че законът е нарушен, защото жената няма изкарано разрешение за промените, които е направила, но събарянето на прозорците не решава цялостния проблем.

Мария Манчева живее в 302-и блок на квартал "Владиславово". Тя решава да остъкли терасата на апратамента си през лятото на 2004-а година като не търси разрешение, защото твърди, че не е знаела за нуждата от такова.

Мария научава, че е нарушила закона, когато нейна съседка подава жалба до РДНСК през 2007-а година. Оказва се, че самата комшийка не е собственик на апртамента, в който живее, което означва, че се води незаинтерисовано лице по случая. През същата година Манчева получава конструктивна експертиза, която показва, че терасата и остъклението не пречат на сградата и не променят целостта й.

Жената не отрича закона, но според нея РДНСК имат самосезиращи функции, които не признават и оправдават слабата си активност с липсата на достатъчно служители.