От Европарламента скочиха срещу България заради лошо отношение към мигранти
От Европарламента скочиха срещу България заради лошо отношение към мигранти / ГЕРБ пресцентър

По време на последното пленарно заседание за годината на Европейския парламент в Страсбург се проведе дебат, осъждащ насилственото задържане и лошо отношение към мигранти в Европейския съюз, като срещу България бяха отправени редица обвинения от евродепутати от крайната левица. В отговор българският евродепутат от ЕНП-ГЕРБ Емил Радев твърдо защити страната и българската гранична полиция.

"Българските гранични полицаи успешно работят в тежки условия и всеки ден гарантират европейската сигурност, като разбиват мрежи от трафиканти на хора, залавят  лица уличени в извършване на криминална или терористична дейност  и спасяват изпаднали в беда при преминаване на границата мигранти", коментира той.

Радев заяви, че в редица свои доклади и оценки Европейската комисия е твърдяла, че България успешно охранява външните европейски граници. Според него независимо от постоянните усилия на българската гранична полиция, България отново е неправомерно обвинена от чуждестранни неправителствени организации за лошо отношение към кандидатите за убежище. Той подчерта, че нито една от многобройните извършвани проверки за спазването на европейското законодателство и работата на гранична полиция не доказва тези твърдения.

Българският представител от ЕНП-ГЕРБ бе категоричен, че допускането на незаконно преминаване на държавната граница през неопределените за това места създава предпоставки за навлизане на територията на Република България и ЕС на съподвижници и членове на ислямски терористични организации.

"Предвид това България взема и ще продължи да взема най-строги мерки, допустими от националното и международното законодателство, за да гарантира високо ниво на сигурност на границата и да контролира преминаването на потока от нелегални мигранти и търсещи убежище", заяви той.

В заключение Емил Радев призова всички, които критикуват държавите по външната граница на ЕС, изпитващи натиска на мигрантската вълна, преди да сочат с пръст,  да се запознаят с условията на място. Той призова още не само да бъдат интервюирани кандидатите за убежище, но и тези, които  всеки ден се срещат лице в лице с хилядите мигранти.

"Чак тогава, въз основа на мненията на двете страни, пишете доклади!", каза в заключение Радев.