Осъдиха условно двама лекари заради смъртта на 2-годишния Дани
Осъдиха условно двама лекари заради смъртта на 2-годишния Дани / netinfo

Година и половина след нелепата смърт на 2-годишния Данаил Донев от Варна, починал броени дни след операция в болница "Св. Марина", Варненският окръжен съд наказа с условни присъди двама от лекарите, допуснали немарливо изпълнение на лекарските си задължения.

Съдът призна вината на д-р Николай Неделчев от болница "Св. Анна" и на д-р Петър Костадинов - лекар от "Св. Марина", за допуснатите от тях серия нарушения,  довели до смъртта на малкия Дани. Всеки един от двамата лекари ще изтърпи наказание 8 месеца лишаване от свобода, отложено с 3 години изпитателен срок.

Осъдените лекари и болниците "Св. Анна" и "Св. Марина" ще заплатят солидарно на родителите на Дани общо 200 000 лева като обещетение за претърпените от тях неимуществени вреди, заедно със законната лихва от датата на смъртта на детето.

На д-р Анна Гочева - лекар-ординатор в Детското отделение на "Св. Марина", вписала в медицинската документация отказ на майката на Дани за извършване на специализирано изследване, без да е било предлагано такова,  съдът наложи "глоба" в размер на 1000 лева. Повече от 10 000 лева са държавните такси и разноските по делото, които болниците и докторите Неделчев, Костадинов и Гочева дължат на хазната.

Съдът оправда педиатъра Мехмед Алиев от болница "Св. Анна" и д-р Пламен Кокински - детски хирург в "Св. Марина" за това да са причинили смъртта на детето.

До нелепата смърт на малкия Дани се стигна след серия от действия на лекарите от двете болнични заведения, припомнят от пресслужбата на съда. На 19 април 2010 година Дани постъпва в спешното педиатрично отделение на "Св. Марина" с неуточнена диагноза. В Детската клиника обаче не се намира място за болния Дани, чието състояние се влошавало и д-р Алиев предложил на родителите хоспитализация в Детското отделение на МБАЛ "Св. Анна".

Там ги приела д-р Гочева  и заради влошаващото се състояние на детето бил потърсен хирургът д-р Неделчев. Въпреки че бил дежурен и на разположение д-р Неделчев не предприел ефективни действия за диагностициране и лечение, а дал указания по телефона за поставяне на сонда на 2 годишния Дани, чието състояние се влошавало с всяка минута. Малко след полунощ, в първите часове на 20 април детето било върнато в "Св. Марина" и прието по спешност от д-р Костадинов, който продължил да прилага симптоматично лечение при неизяснената диагноза на детето. Едва 7 часа по-късно докторът назначил рентгеново изследване, а към края на дежурството си повикал за консултация хирурга д-р Кокински. Дани бил опериран в ранния следобед на същия ден. Състоянието му обаче прогресивно и невъзвратимо се влошавало и на 22 април 2010 година лекарите регистрирали смъртта на детето.

Присъдата на ВОС подлежи на въззивен контрол в 15-дневен срок пред Апелативния съд във Варна.