Осъдиха наркодилъри и полицай, който им помагал
Осъдиха наркодилъри и полицай, който им помагал / Sofia Photo Agency, архив

38-годишният Кольо Колев, 35-годишният Атанас Тодоров и техният помагач – полицаят от Пето РПУ Ивайло Иванов, се признаха за виновни по повдигнати обвинения за разпространение на наркотици и постигнаха споразумение с държавното обвнинение, съобщиха от Апелативна прокуратура.

Най-тежкото наказание от три години ефективно лишаване от свобода ще изтърпи Атанас Тодоров, който е извършил престъплението, за което е обвиняем, в изпитателния срок на друга присъда, също за разпространение на наркотици. Наложена му е и глоба от 5000 лева. Съучастникът му Кольо Колев, който е осъждан, но реабилитиран по право, получи наказание три години лишаване от свобода с петгодишен изпитателен срок и глоба от 10 000 лева.

Отстраненият от работа полицай от Пето РПУ Ивайло Иванов получи условна присъда от три години лишаване от свобода с петгодишен изпитателен срок и глоба от 2000 лева. Неговата роля била да разчиства конкуренцията в пазара на дрога в курорта „Златни пясъци” и да предупреждава съучастниците си за подготвяни специализирани операции и реализации на колегите си от полицията. Срещу Иванов в момента тече и дисциплинарно производство по Закона за МВР за уволнението му от работа.

Досъдебното производство беше образувано на 8 октомври 2014 год. срещу неизвестни извършители. На 31 юли 2015 год. то беше възобновено до реализацията по задържането на престъпното трио при специализираната операция на 2 срещу 3 септември, непосредствено след извършена сделка с наркотици в курорта „Златни пясъци“.

До момента и тримата са в ареста с постоянна мярка „задържане под стража”, която състав на Варненския окръжен съд им определи на 5 септември 2015 г.

Одобреното от съда споразумение е окончателно.