темида съд
темида съд / / iStock/Getty Images
Мъжът е неосъждан

27-годишен варненец беше осъден на „пробация“ за срок от 6 месеца, при двете задължителни мерки - срещи с пробационен служител и регистрация по настоящ адрес с периодичност два пъти седмично. Наказанието бе наложено по силата на постигнато между страните и одобрено от съда споразумение.

Подсъдимият бе признат за виновен в извършването на кражба на мъжка чанта с лични документи и пари на 13 юли 2017 г. Деянието е осъществено по обяд, в открити тревни площи между блокове в квартала. Тогава подсъдимият забелязал приседнал директно на бордюра мъж с пазарска торба до себе си, който видимо не изглеждал добре здравословно. Той го приближил, попитал го как е и му дал вода за освежаване в жегата. След няколко минути подсъдимият помогнал на пострадалия да се изправи като вдигайки го под мишниците откачил презрамката на кожената му чантичка и я взел. Потърпевшият  извикал след него с молба да спре и да му я върне, но това не се случило и бил подаден сигнал в полицията.

Наличната сума от 50 лева в чантичката подсъдимият веднага похарчил, а останалите вещи - лични документи, здравноосигурителна книжка и дебитна карта, отнесъл в дома си, а впоследствие при установяването на кражбата били върнати на собственика им.

27-годишният мъж е неосъждан. Към момента на подписване на споразумението имуществените щети са изцяло възстановени. Направените по делото разноски се поемат от подсъдимия. Съдебният акт е окончателен и влиза в сила веднага.