Осем ХИВ позитивни варненци от началото на годината
Осем ХИВ позитивни варненци от началото на годината / DarikNews.bg, архив

Осем души от Варна са дали положителен резултат за ХИВ от началото на годината до момента, показват данните на Регионалната здравна инспекция, където се правят безплатни изследвания и консултации. За периода през кабинета са преминали 992-ма души, 644 от които са мъже, обясни д-р Анка Баева от здравната инспекция. 704 от пожелалите да се изследват за ХИВ/СПИН са правили необезопасен секс. 150 от тях са имали хомосексуални контакти, а 9 са инжекционни наркомани.

От 18-ти до 25 ноември, в рамките на Европейската седмица за изследване за ХИВ и хепатит, всеки желаещ може безплатно и анонимно да провери здравния си статус в каб. 501 в РЗИ. В понеделник, сряда и петък той ще работи от 9:00 до 16:00 часа, а във вторник и четвъртък – от 9:00 до 12:00.

Традиционно кампанията ще продължи с разполагане на мобилни кабинети в Медицинския, Техническия и Свободния университет на 29 ноември и на 1-ви и 2-ри декември. Освен това общинската дирекция „Превенции“ обучава средношколци от 9 и 10 клас, които да информират своите връстници за риска от ХИВ и хепатит, за начините на разпространение и предпазването от предаване на инфекциите.