Създадена е комисия, която да установи причинените щети на жилищни сгради и самостоятелни обекти, като не е необходимо потърпевшите да подават писмени заявления в общинска администрация
Обявиха частично бедствено положение в Белослав след опустошителната буря, съобщиха от Общината.

Това стана със заповед на кмета Деян Иванов. Силният дъжд причини наводнения в голяма част на територията на града, както и в кварталите "Младост" и "Акации".

Община Белослав

В града се образува свличане на земни маси, наноси от сухи треви и клони, наличие на избояла растителност - храсти и дървета, както и нерагламентирано изхвърлени строителни материали, образуващи препятствия за нормалното протичане на водата по канал по протежението на улица “Иван Вазов”, което е допринесло за преливането на дере “Иван Вазов”.

Община Белослав

Поройният дъжд запуши дерето, от което водата се оттича към Плавателен канал 2, затова и има много наводнени жилищни сгради. Количеството паднал дъжд превишава в пъти месечните валежи и е невъзможно то да бъде поето от коритото на дере "Иван Вазов".

Варна след мощната буря: Отводняват подлези и премахват паднали дървета (СНИМКИ)

Водният обем беше няколко пъти по-голям отколкото може да поеме всяка градска канализация, която е изградена. Наводнен е главният път Варна-Белослав-Разделна, в частта, преминаваща през града

Община Белослав

Само в рамките на няколко часа улиците в ниските части на града заприличаха на кални реки. След като водата се оттече, голяма част от улиците останаха покрити с кал, инфраструктурата е в изключително лошо състояние.

Община Белослав

Има частично наводнени дворове на къщи, паднали и свлечени дървета. Има сигнал за наводнено мазе в учебно заведение. От сутринта са активирани всички служби за овладяване последиците от бедствието.

Община Белослав

В акцията по почистването и овладяване на ситуацията са обединили силите си служители на Общинска администрация Белослав, органите на МВР, Областно пътно управление-Варна, Противопожарните служби, местни фирми, разполагащи с едрогабаритна техника, граждани доброволци.

Община Белослав

Кметът на Белослав създаде комисия, която да установи причинените щети на жилищни сгради и самостоятелни обекти в тях на територията на Общината. Не е необходимо потърпевшите да подават писмени заявления в общинска администрация.

Община Белослав

Може да се подава информация на телефони: 05112/24-45, 05112/35-54, 05112/35-68. Комисията ще посети всеки дом, за който е подадена информация. В случай, че обитателите на жилищните сгради и домове са на работа и няма осигурен достъп, трябва да се остави телефон за връзка, за да се уточни точен ден и час за посещение и оглед.

Община Белослав

При посещението си на място комисията ще направи оглед и ще се опишат щетите, след което ще се изготви обобщен протокол. Той ще бъде представен на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет.

Община Белослав

Съгласно Правилника на Междуведомствената комисия право на помощ имат собствениците на законно построени и единствени жилища, находящи се на територията на Община Белослав.

Община Белослав

Необходимо е гражданите, чиито имоти са пострадали, да направят снимков материал на щетите преди тяхното отстраняване. Необходимо е и да се запазят документите за извършени разходи, за да послужат при евентуално одобрение от комисията към Министерския съвет.

Община Белослав

В комисията са включени и служители на Дирекция „Социално подпомагане“, които ще направят оценка на имуществото на граждани, желаещи да кандидатстват за еднократна помощ по Закона за социално подпомагане, което се осъществява през Дирекция „СП“.

Община Белослав

Допустими са самотни хора, пенсионери и граждани с по-ниски доходи. За еднократната подкрепа по Закона за социално подпомагане може да се подаде заявление в Дирекция „СП“ - Девня, гр.Белослав, ул.“Трети март“ № 10, без да се изчаква минаването на общинската комисия.

Община Белослав

Помощта е индивидуална. Определя се на базата на оценка на имотно състояние, доходи, здравословно състояние на собствениците на имота и вида на щетата.

Община Белослав

Пострадалите имат възможност да се възползват само от един от горепосочените варианти на подпомагане. Имотите със застраховка не са обект на този тип подпомагане.

Община Белослав

Не се покриват щети по автомобили. Щетите по автомобилите са единствено за сметка на автомобилна застраховка, в случай че е направена. Тяхното възстановяване не е допустимо, съгласно действащите в държавата нормативни разпоредби.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня