Около 1000 протестираха във Варна, скандираха пред БСП, ДПС и „Атака”
Около 1000 протестираха във Варна, скандираха пред БСП, ДПС и „Атака” / Дарик Варна

Около 1000 души излязоха на протест във Варна срещу назначаването на Делян Пеевски начело на ДАНС и срещу правителството на Орешарски. Въпреки дъжда, който се изля в морската столица и мрачното време преди демонстрацията, ентусиазъм за протестен отпор не липсваше. Сред недоволните имаше много нови лица, които не бяха на февруарските протести.

Първоначално протестиращите блокираха кръстовището пред общината, която бе сборният им пункт,  и скандираха „Долу ДПС”, „Червени боклуци”, „Мафия” и „Оставка”.  Преминаващите автомобили приветстваха с клаксони множеството, макар че придвижването им бе затруднено.

Присъстващи споделиха пред Дарик, че са шокирани от избора на Пеевски за председател на ДАНС. „Не може компрометирана фигура, владееща медиите, да бъде шеф на националната сигурност”, каза един от демонстрантите, а според друг днешните събития са подигравка с протестите през февруари.

Около 1000 протестираха във Варна скандираха пред БСП ДПС и Атака
netinfo
Заради малкото за организация време плакати почти липсваха, но имаше много трибагреници. Един от протестиращите носеше карикатура на Комарницки, която изобразява раждането на новия председател на ДАНС.

От общината демонстрантите се оправиха към централата на БСП на ул. "Македония" във Варна, където скандираха "И преди, и сега, БСП е Мафия!" и освиркаха социалистите.

Множеството не прости и на варненската централа на „Атака” на бул. „Цар Освободител”, пред която викаше "Турци сте", „Срам ни е от вас”.

Шествието продължи към сградата на ДПС до х-л „Мусала”, която също беше мощно освиркана. Там скандиращите изпяха националния химн, след което тръгнаха към Катедралата.

След кратка блокада на кръстовището до храма вече оределите редици на протестиращите се насочиха към общината, където демонстрацията приключи с викове: „Утре в 6”. Протестът премина спокойно, без провокации и ексцесии.

Около 1000 протестираха във Варна скандираха пред БСП ДПС и Атака
netinfo