/ iStock/Getty Images
През август специалистите от Очна болница във Варна стартират профилактична социалнозначима програма, която обхваща както деца с късогледство, така и възрастни над 55 години с глаукома и съдови заболявания, съобщиха от Медицинския университет в крайморския град.

Кампанията е под девиза "Вашето зрение е важно за нас". Инициативата, за която в момента текат записвания, е част от ежегодния жест на община Варна за опазване на очното здраве на населението. Идеята е да бъдат открити и диагностицирани проблемите със зрението навреме с цел да бъдат предотвратени или овладени.

Промяна в очите подсказва дълъг COVID-19

Тъй като броят на пациентите, които могат да бъдат прегледани в рамките на кампанията е редуциран, здравното заведение заедно с Медицинския университет, ще организират и допълнителна програма за хора с кръвоизливи в стъкловидното тяло и отлепване на ретината. Програмата ще позволи оценка и по възможност оперативно лечение на тези тежки случаи.

Извънредната епидемиологична обстановка оказа негативно влияние върху очното здраве на населението, но и редица социални предпоставки доведоха до влошаване на качеството на зрението при много пациенти, допълват от университета.

Наблюдава се увеличаване на честотата и растеж на диоптъра при много деца и юноши. Много работещи възрастни започнаха да страдат от главоболие и зрителен дискомфорт.
БТА