Общината подпомага финансово варненски болници
Общината подпомага финансово варненски болници / netinfo
Община Варна да дофинансира белодробния диспансер в града с 300 хил. лв. решиха на заседание съветниците от постоянната комисия по «Финанси и бюджет» към местния парламент.

Експерти по здравеопазване, които преди време са направили проверка в болничното заведение, са установили, че 70% от средствата, които общината отпуска са изразходвани за заплати на персонала, а останалите 30% отиват за капиталови разходи. Според заместник-кмета по здравеопазване доц. Христо Бозов, средствата които се отпускат от министерството за градския диспансер са крайно недостатъчни, тъй като местната болница разполага с две сгради, но държавата реално финансира дейностите в една от тях.

Големият проблем в тубдиспансера е започнал преди две години. Тогавашното ръководство на лечебницата е изтървало сроковете за държавна субсидия, което е принудило общината да дофинансира дейността на лечебницата. През този период кризата е довела до забавяне на заплатите на персонала, коментира председателят на постоянната комися по «Фиански и бюджет» Янко Станев. Той допълни, че последната субсидия от 250 хил. лв., която местната администрация е предоставила не лечебницата, ще стигне за заплатите и разходите в болницата до края на месец август, но след това финансовото положението не е ясно.

Въпреки недостига на пари, в градския тубдиспансер във Варна има регистрирани 60 нови случая на туберкулоза.

Съветниците от комисията по «Финанси и бюджет» към местния парламент решиха да отпуснат 100 000 лева и за Клиниката по ортопедия към МБАЛ “Св. Анна”. Субсидията ще бъде изразходвана за две нови ортопедични маси за лечение на пациентите. Общинарите определиха, че 312 хил. лв. от местния бюджет ще отидат за закупуването на два анестезиологични апарата за Военна болница.