Общинарите затварят ОУ Никола Вапцаров
Общинарите затварят ОУ Никола Вапцаров / netinfo
Протестен митинг пред общината подготвя училищното настоятелство на ОУ” Никола Вапцаров” в понеделник . Това съобщи д-р Живко Желев-председател на инициативния комитет на родителите, чиито деца се обучават в учебното заведение.

Протестът е породен от решението за сливане на ОУ ”Никола Вапцаров” с ОУ” Софроний Врачански”, които ще трябва да се помещават в една сграда. Според родителите, промените са нужни, защото във второто училище има по-малко от 400 ученици. По този повод, за да се “оптимизира образованието” общинарите правят конструктивни промени, които предвиждат сливане на двете учебни заведения. Директорът Иванка Николова на ОУ "Н. Вапцаров" уточни, че никой от учителите не иска да има сливане, което ще доведе до загуба на работни места. Така учителите, които са с полувисше образование ще бъдат уволнени, а тези с висше ще останат на работа.

Другият проблем според нея е, че училището има традиции. През тази година то ще чества 25 години откакто е влязло в новата си сграда. През годините учителите са развили паралелки за худовествена самодейност и хореография, сформирали са духов орекестър и мажоретен състав, които при обединяването на двете училища ще бъдат закрити.

“Едно сливане не е проблем, но никой не е уточнил кое училище ще се закрие и кое остава, както с какво наименование ще е създаденото новото учебно заведение”, допълниха родители.