ремонт Шишкова градинка Варна
ремонт Шишкова градинка Варна / снимка: Дарик Варна
Проектът е готов и предвижда представяне на археологията под триплексово бронирано стъкло

През 2020 г. Община Варна е осигурила средства за допълнително проучване и социализиране на откритата археология на пл. „Екзарх Йосиф“ (Шишковата градинка) и в района на ул. „Цар Симеон I“.

На Шишковата градинка  бе открита част от късноримска крепостна стена на Одесос. С оглед опазване на културно-историческото наследство  бе възложено да бъде изработен проект за експониране. Именно това забави финала на ремонта на района. Проектът е готов и предвижда представяне на археологията под триплексово бронирано стъкло, припомни кметът.

На ул. „Цар Симеон I“:  По време на изпълнението на проекта за обновяване на района  бяха открити останки от крепостната стена на античния Одесос. Тъй като тя е с висока историческа стойност, се разработва идеен проект за нейното експониране и съхранение.  През 2020 сме заложили 150 000 лв. проучванията да продължат и да бъде изработен проект за социализация на зоната, заяви Иван Портних.

Къщата на Антон Новак в Морската градина:  Предстои извършване на архитектурно и енергийно обследване, изготвяне на технически паспорт и проектиране за ремонт за превръщането на сградата в музей на Антон Новак и на Морската градина, обясни кметът.