Областният спря решения на Общински съвет
Областният спря решения на Общински съвет / netinfo

Областният управител Данчо Симеонов върна за преразглеждане редица неправомерни, според него, решения, взети на последното заседание на Общински съвет Варна за 2009 година.

В противоречие със закона влиза решението на Общинския съвет да се отпуснат средства от 300 000 лева на „Транстриумф холдинг” АД, във връзка със завършването на финансовата 2009г. Няма посочено правно основание за приемане на решението, отбелязва губернаторът в заповедтта си. Според закона местният парламент може да подпомага финансово само общински предприятия и търговски дружества с общинско участие, чиято дейност е свързана със задоволяване потребностите на населението. До момента обаче няма представени доказателства „Транстриумф холдинг” АД да е преобразувано в търговско дружество с общинско участие.

В нарушение е и решението на Общинския съвет да гласува заедно предложенията за кандидати за съдебни заседатели. Проблемът, според Данчо Симеонов, идва от това, че кандидатите, получили най-малко гласове, трябва да отпаднат, а при едновременното гласуване няма как да бъде определен точният вот. Липсват доказателства, че избраните лица за съдебни заседатели отговарят на условията. Въпросните предложения до съответните съдилища е следвало да бъдат направени до 15 ноември 2009 година, но са утвърдени едва на заседанието на Общински съвет през декември.

Неправомерно е приет и план-сметка „ Чистота”. Той е гласуван на базата на приложение. Оказва се обаче, че в действителност такова приложение не е представено към решението.

Областният управител оспорва и предоставените на държавата права върху „Аспарухов парк”. Отписването на имоти, които са публична държавна собственост, се извършва със заповед на министъра на регионалното развитие и благоустройството, след вземане на мнението на съответното ведомство, което управлява съответния имот. Това губернаторът посочва в заповедтта си за връщане за преразглеждане на решения на Общински съвет.

Данчо Симеонов отчита и нарушения и в самия ред на провеждане на последното заседание на местния парламент за 2009 година. Дадена е информация за 43-ма присъствали общински съветници. В последствие обаче се оказало, че са отсъствали много по-голям брой местни депутати.