Непререгистрираните в Агенцията по вписванията юридически лица подават декларации в НАП
Непререгистрираните в Агенцията по вписванията юридически лица подават декларации в НАП / Sofia Photo Agency

Всички юридически лица трябва да декларират дължимия финансов резултат и данък за изминалата година пред НАП, като подадат декларация до 2 април 2012 година. Важно е да се знае, че тези от тях, които не са се пререгистрирали до края на 2011 година в Агенцията по вписванията, също подават годишна данъчна декларация. Декларация се подава и от дружествата, които не са осъществявали дейност през 2011 година. Те подават специална декларация – образец 1010а и не са задължени да подават годишен отчет за дейността.

Годишните данъчни декларации на юридическите лица се подават по електронен път, на гише или чрез пощенски оператор. Данъчно задължено лице, което подаде годишна данъчна декларация и годишен финансов отчет до 2 април 2012 година по електронен път и внесе корпоративния данък в същия срок, ползва отстъпка 1% от годишния корпоративен данък, но не повече от 1000 лв.

879 е общият брой на подадените декларации от корпоративни клиенти  в НАП Варна до настоящия момент.  380 от тях са подадени по електронен път, което представлява 43% от общо подадените декларации. 57% от корпоративните клиенти са предпочели да посетят офиса на НАП Варна, за да декларират печалбата си за 2011 година.

От НАП Варна напомнят, че юридическо лице, което не подаде декларация или не я подаде в срок, се наказва с имуществена санкция, а неговия управител се наказва с глоба за допуснатото нарушение. Санкцията за юридическото лице е в размер от 500 до 3 000 лв., а за управител, ликвидатор/синдик глобата е в размер от 200 до 1 000 лева.