Не всички водни спасители отговаряли на изискванията
Не всички водни спасители отговаряли на изискванията / DarikNews.bg

Не всички водни спасители по плажовете и басейните във Варненско отговарят на изискванията, но заради липсата на кадри се наемат хора, които не са на достатъчно високо етично и културно ниво. Това призна шефът на Службата по водно спасяване към БЧК Лаврентий Силов.

Той обясни, че сред спасителите има доста възрастни, а изисквания за владеене на чужди езици няма. Подобни знания имат предимно младите хора, които говорят поне един западен език, посочи експертът.

Той изрази съжаление, че няма възможност да се осигури финансиране за отпечатване на информационни материали за превенция от удавяне.

"При нас вълнението е остро, с къси вълни, и прави много странично течение. Тук едната вълна не е минала и идва другата, обърква те, повлича те, а хората не знаят", допълни Силов.

Според експертите няма начин да се предотвратят водните инциденти извън работното време на спасителите.

"Няма как на входа на всяко заведение да поставим надпис, че къпането в морето е забранено през нощта", коментира Велислав Цеков - председател на Дружеството на специалистите по водно спасяване.

От началото на годината до момента от БЧК са обучили 150 спасители. Около 60 полицаи от три звена на МВР също са преминали курсове по водно спасяване. Целта е те да оказват помощ във времето, когато няма квалифицирана помощ край морето и басейните.

И тази година разкриването на басейните ще се забави, тъй като с процеса е ангажирана само една комисия, прогнозира Лаврентий Силов. Досега с това се занимаваха два екипа, но общината не можела да си позволи да ги поддържа. Във Варна и комплексите има 270 басейна. 150-160 от тях вече са подали заявки за откриване. В момента работят едва половината.

До момента няма нито един удавен в работно време, отчетоха от БЧК-Варна. Тази година хуманитарната организация чества 50 години от своето създаване.