Белославското езеро
Белославското езеро / Басейнова дирекция „Черноморски район“
Анализът на взетите на 10 ноември две проби от повърхностни води от акваторията пред кв. Повеляново и от района пред устието на река Провадийска не показват замърсяване на Белославското езеро. Във водата не са открити мед, кадмий, цинк, около, живак, бензен, ксилен, нафтален и нефтопродукти.

Останалите измерени показатели отговарят на нормите за добро състояние на водите и на характерното заустване на отпадъчни води от предприятията в района. Резултати за част от полициклените ароматни въглеводороди се очакват от Регионалната лаборатория в Плевен.

Има ли замърсяване на Белославското езеро?

Резултатите от изпитването са сравнени с нормите за състоянието на вътрешните повърхностни води, съгласно наредбата за характеризиране на повърхностните води и наредбата за стандарти за качество на околната среда за приоритетни вещества и някой други замърсители.

Пробите бяха изследвани от Регионалната лаборатория във Варна към Изпълнителната агенция по околна среда.Басейнова дирекция „Черноморски район“ и Морска администрация-Варна извършиха оглед с катер по сигнал за петно с млечно-син цвят в Белославското езеро, което по време на проверката не бе констатирано.