Намалиха цената на изследването за рак на маточната  шийка
Намалиха цената на изследването за рак на маточната шийка / Sofia Photo Agency

От началото на февруари цената на изследването за рак на маточната шийка в ДКЦ I „Света Клементина” е намалена трайно на 65 лв, съобщават от лечебното заведение. Там се намира единственият за Северна България апарат за откриване на причинителя – човешкият папиломен вирус. Стойността на изследването на различни места варира от 90 до 120 лева.

През януари тази година са се изследвали 176 пациентки на възраст между 18 и 72 години. При 27 жени са открити положителни резултати, а пет са с гранични стойности. Вирусът е открит при две 18-годишни момичета и една на 19 години, като със зараза най-голям брой са жени между 20 и 50 години. Заради това управителят на „Св. Клементина” д-р Иван Иванов е издал заповед за намаляване на цената, за да е по-достъпно изследването за варненки, тъй като засега то не се поема от здравната каса.

Телефонът за информация и записване в здравното заведение е чрез централата 603 802, вътрешен 305 в АГ кабинета, където се взема материалът и се изпраща във вирусологичната лаборатория. При наличието на направление прегледът и вземането на материала от гинеколозите е безплатно само срещу пациентската такса, която се заплаща на регистратурата.

Ракът на маточната  шийка е едно от най-разпространените онкологични заболявания у нас. За съжаление, въпреки напредъка  на медицината, в България все още  по една жена на ден умира от рак  на маточната шийка. В последните 4-5 години ежегодно се откриват около 1000 нови случая, като близо 40 % от тях са в късен стадий и с много лоша прогноза. За разлика от повечето злокачествени заболявания , ракът на маточната шийка е напълно предотвратим, тъй като е известен неговият биологичен причинител – човешкият папиломен вирус.