Варна ветроходство
Варна ветроходство
Водещ на събитието ще е спортния журналист Румен Генов
С официална церемония в Юнашкия салон на Варна, на 31-ви януари ще се проведе връчването на наградите Ветроходец на годината, в която ще бъдат отличени най-изявените спортисти в красивия спорт на морето и вятъра. Списъкът включва състезатели както от детското ветроходство, така и от олимпийските класове и киловите яхти. 

Сред отличените има представители на различни клубове, част от Българска федерация по ветроходство, които са показали високи спортни постижения в своите класове на национално и международно ниво. Това е първият път, в който наградите се връчват в Морската столица, а присъствие са заявили Министъра на младежта и спорта Красен Кралев, кметът на Община Варна Иван Портних, Областният управител Стоян Пасев – много родители, треньори, партньори и приятели на ветроходството.

Водещ на церемонията ще е дългогодишният спортен журналист и познавач на този спорт Румен Генов.

Изминалата година беше изключително силна за родните спортисти, които взеха участие в редица световни форуми, а Варна отново беше домакин на провелата се през юни Европейска купа в клас Лазер. Морската ни столица се очаква отново да бъде домакин на кръг от купата, а през 2021 да посрещне и над 300 яхти в Европейското първенство. Тазгодишната надпревара ще е тест за Олимпийските игри в Токио, но също и опознавателна за състезателите, които ще атакуват европейското злато у нас догодина. Така те ще могат да опознаят теченията, ветровете и спецификите на варненския залив, като това ще им даде възможност да проведат целенасочена подготовка. 

Събитието се провежда с подкрепата на Медицински университет – Варна, които разполагат със свой собствен отбор по ветроходство и за поредна година ще подкрепят Българска федерация по ветроходство в техните усилия за популяризиране на този спорт.