/ ГЕРБ Варна
Варна може да се превърне в медицински център за целия Черноморски регион. Градът има изключително голям потенциал за това и той трябва да бъде развит, заяви водачът на варненската листа с кандидат-депутати на ГЕРБ Лиляна Павлова на кръгла маса на тема „Здравеопазване”. Тя уточни, че превръщането на Варна в Черноморски медицински център е сред приоритетите  на кандидатите за депутати на ГЕРБ.

Като начало трябва да се започне от образованието. Кадрите от Медицинския университет в града трябва да се реализират в сектора още тук, във Варна. Сериозният потенциал се допълва и от чуждестранните студенти, посочи Павлова пред представители на лечебни заведения и други институции, свързани със здравната сфера, на лекарски колегии и неправителствени организации.

От гледна точка на наличния ресурс – медицински, болници и оборудване, Варна има всички представки да стане притегателен център в специализирането лечение, рехабилитацията и балнеологията, изтъкна регионалният министър в двете правителства с премиер Бойко Борисов.

По време на форума бяха представени приоритетите в сектора, заложени в управленската програма на ГЕРБ. За достъпно, ефективно и качествено здравеопазване, партията ще се стреми към изграждане на интегрирана национална здравно-информационна система. Напълно е възможно 10 месеца след старта на системата да заработи първият вариант на електронно здравно досие, регистърът на лекарствата на ниво търговско наименование и електронни рецепти за всички лекарства. За 2 години системата може напълно да заработи, със стандарти за обмен на данните, заяви председателят на Парламентарната комисия по здравеопазване в 43-тото Народно събрание д-р Даниела Дариткова.

Реформиране, ресурсно и кадрово обезпечение на Спешната помощ, фокус върху профилактиката, превенцията и промоцията на здравето, стабилизиране  и развитие на здравноосигурителния модел и поетапна демонополизация на Здравната каса са останалите приоритети в управленската програма на ГЕРБ.

ГЕРБ форум здравеопазване
ГЕРБ Варна

Варна е добър пример за останалите общини по отношение на училищното здравеопазване, който може да бъде споделен, смята д-р Дариткова. Доброто обезпечаване със здравни кадри в училищата дава възможност за работа в посока профилактика и превенция на много от проблемите в детска и юношеска възраст, добави кандидатът за варненски депутатът от листата на ГЕРБ д-р Лидия Велик Маринова, която е педиатър.

Във форума взеха участие още двама лекари, които са кандидати на ГЕРБ за народни представители - д-р Руслан Тошев и д-р Димитър Анастасов.