Контров прибрал 750 000 евро за сделката с Морската градина
Контров прибрал 750 000 евро за сделката с Морската градина / netinfo

750 000 евро получил бившият областен управител на Варна Христо Контров, за да подпише сделката за продажба на 118 дка от Морската градина на „Холдинг Варна” АД. Това съобщи Кънчо Бонев от Обединено гражданско сдружение. Информацията той получил от служител в Областната администрация. Подписът на други ключови фигури също бил купен с крупни суми, твърди Бонев. Така например, заместникът на губернатора получил 500 000 евро. Подпис на заместник-министър под сделката “струвал” 1 000 000 евро, а на министър - 1 500 000 евро.

Министър-председателят Бойко Борисов и главният прокурор Борис Велчев трябва да разнищят сделката, чрез която е изградена перфектна корупционна схема, допълни Кънчо Бонев. По думите му, до реализирането на продажбата се стигнало и благодарение намесата на няколко варненски депутати. Бонев отказа да назове конкретни имена, но припомни, че от част от тях организаторите на подписката срещу сделката са получавали закани. В началото на август Кирил Георгиев, заместник-председател на Съюза на младите и студентите заяви, че бившият кмет на морската столица Христо Кирчев се обаждал и изпращал заплашителни e-mail-и на част от инициаторите на подписката.

От 12-те граждански организации, които застанаха срещу продажбата на част от Морската градина, настояват наскоро назначеният областен управител на Варна Данчо Симеонов да бъде освободен от длъжност. Основният им мотив е, че Симеонов отказал достъп до информация за сделката, сключена от предишния губернатор Христо Контров.

Желанията си за оставка на Данчо Симеонов и за публичност на сделката с “Холдинг Варна” гражданските организации ще представят и чрез протест на 7 септември от 17 часа пред сградата на Областната управа.