/ БГНЕС
Контраразузнавач за случая „Скрипал”: Обидно е да предполагаме, че руските служби не знаят как се премахва човек
96693
Контраразузнавач за случая „Скрипал”: Обидно е да предполагаме, че руските служби не знаят как се премахва човек
  • Контраразузнавач за случая „Скрипал”: Обидно е да предполагаме, че руските служби не знаят как се премахва човек
Обидно е да се предполага, че точно руските специални служби не знаят как се премахва човек. Ако Сергей Скрипал е бил за премахване, той е трябвало да бъде отстранен по съответния професионален начин. Това смята бившият контраразузнавач Павлин Павлов, според когото е смехотворно да се смята, че елитна контраразузнавателна служба като МИ-5 може да проспи информация за атаката по двойния агент. 

Павлин Павлов
Павлин Павлов; снимка: личен архив

Г-н Павлов, какъв е вашият анализ на изборите в Русия?

Всички са доволни от резултатите в Русия, които са очаквани. Единственият човек, за когото считам, че не е доволен, е Владимир Путин. Той е умен политик, добър оперативен специалист и може да смята настроенията на гласувалите. Една елементарна аритметика при избирателна активност от 60 % и взетите от него около 75 %  от гласовете означава, че под половината граждани на Русия са гласували за него.  При един такъв „възпитан” и мотивиран допълнително народ, който при други случаи активно участва в изборите, тази активност за мен не е добра и е показателна за реалните настроения.

Това ще накара Путин да се позамисли. Неслучайно започнаха паралелните приказки, че има кандидати, които ще изучат опита на Путин, че те ще са негови приемници, че той активно мисли по този въпрос. Но Путин е необходим на Русия в момента – това е категорично ясно. Подсказано му е обаче, че трябва да обърне внимание на вътрешния двор. 

След преброяване на последната бюлетина за Владимир Путин ще заглъхне ли изведнъж случаят Сергей Скрипал, или има още какво да се изстиска от тази история?

Няма да спре. Прелюдията беше да се повлияе на изборите в Русия, а сега ще продължи с останалата част – да се подскаже на света какъв диктатор, тиранин и убиец е отново на власт. Това звучи много грубо, но самата реакция на Англия и на свързаните с нея партньори като САЩ и Франция беше достатъчно груба. За първи път съм свидетел на случай, когато буквално на втория ден министър-председател, а не представител на службите, прокурор или шеф на полицейския апарат, заявява, че Русия е виновна и е извършила атаката срещу въпросния агент. Това задава поредица от въпроси. Дали службите са успели за един ден да изяснят до такава степен случая, че министър-председателят да вземе отношение. Чисто технологично това е невъзможно. Оглед на местопроизшествието да извършиш, лабораторни анализи да проведеш, първична информация да събереш от свидетелите – трябва ти поне една седмица. Което веднага подсказва, че някой е имал готово обяснение за случая. А дали случаят е бил изненада за тези, които го тълкуват сега, това също е интересен въпрос. Хора като въпросната личност са постоянно под наблюдение на специалните служби. Постоянно около него се изгражда мрежа за информация, защото не знаеш кога ще реши да се връща или  да се постави отново в услуга, кога ще заплашат да го убият. С тези хора се случват най-различни събития. И някой да ми казва, че елитната контраразузнавателна служба МИ-5 е проспала информацията за атаката по този човек – това е смехотворно.  

Това наблюдение 24-часово ли е?

Денонощно. При нас се наричаха дела за оперативно наблюдение. Дори излезлият от затвора шпионин, както е в случая, дори като „куха черупка”, след като е работено с него за източване на цялата информация – той представлява интерес и е обект на постоянно наблюдение, защото към него може да има различно отношение. В историята има случаи на превербуване на такива агенти - при необходимост са били отвличани от съответната страна и връщани обратно. Това зависи дали ти е нужен човекът. Ако трябва да го убиваш, го убиваш така, че той изчезва безследно и не ти причинява повече вреди. Това е азбука на професията. Как така ще се опиташ да го убиеш с гръм и трясък, че британският премиер на следващата сутрин да е наясно, че това са действия на руските специални служби. 

Много ваши колеги вече изтъкнаха множество пробойни в налаганата от Англия версия, че Русия е отговорна за отстраняването на Скрипал. Все пак тази версия не стъпва ли върху поне едно логично обяснение? 

Ако този човек е бил за премахване, той е трябвало да бъде отстранен по съответния професионален начин. Обидно е да предполагаме, че точно руските специални служби не знаят как се премахва човек. Те имат достатъчно опит в практиката си. Той може да бъде премахнат не с отрова, а с други средства. Може от дистанция да му се причини това нещо. Може да се вкара вещество в организма му и да получи инфаркт, след като вземе душ. И няма сила, която да докаже, че инфарктът е причинен от друго въздействие. Инструментариумът предполага нови и съвършени методики, ако някой трябва да бъде премахнат. Да не казвам, че има начини той просто да изчезне, да се изпари. Този нещастен опит да се отрови някой в центъра на Лондон преди изборите в Русия обаче имаше резултат. Цялата западна преса сега бълва информационен поток срещу Русия и техните тайни служби. Аз не съм адвокат на руските служби, но  имам представа за техните възможности.  

Защо Скрипал е толкова важен за Англия, че тя разменя руски шпиони за него? Той е бил вече отдавна разкрит и се предполага, че трудно може да полезен с повече информация. 

Той е разкрит в Русия, но това не означава, че той не владее информация. Няма как да му изтриеш съзнанието. След като са позволили да бъде помилван, е счетено, че към него няма особен оперативен интерес. Той не представлява ценност за руските служби и те предпочитат да го разменят за свои служители. Въпрос на елементарна търговия е, че англичаните са се съгласили на тази размяна. В такива договорки, понеже той не е разменен сам, се гледа един баланс – малко не достига, хайде и този да сложим.  Ако този човек е бил толкова ценен, е щял да бъде обект на защита – никой нямаше да го остави да се разхожда без наблюдение.  Да не забравяме обаче да споменем и третата версия – че нито Англия, нито Русия са в дъното на тези неща. Англия може да е знаела, но да го е допуснала с оглед на нейните планове, което си личи от реакцията. Могат обаче да бъдат и трети страни, могат да бъдат противници на Путин. Неслучайно се използва това средство, което веднага уличава съответната страна. Но могат да бъдат американци, украинци или други, които са заинтересовани да се пусне едно петънце точно в този период, за да се отрови допълнително отношението към Русия. 

Ако се придържаме към тезата, че този случай е имал цел да повлияе на електоралните нагласи преди президентските избори, то изборът на Скрипал за ролята на жертва не е ли крайно неподходящ? Все пак той е смятан за предател в родината си.

Сега оценката за действията му е категорично такава. По руските дискусионни студиа е направо ужас – говори се, че предателите трябва да се бесят на първия стълб. Донякъде помогна на Путин да консолидира още хора около себе си заради това, че излезе като човек, който се разправя с категорично долни същества като предателите.  Фактът, че по този начин Русия се изолира от западните страни и се поставя в положение на оправдаващ се диктатор – това създава в руския народ чувството, че е обект на заплаха. В тях сработват генно инжектираните чувства за самозащита. На първо време това означава, че трябва да се консолидираме около нашия човек, който да ни поведе към победа. Трябва да приемем тази позиция на един народ, който неведнъж е бил обект на нападение, неведнъж и той е нападал. Но както е казал Сталин – във война се развиваме най-добре. Лошото е, че на Запад не ги мислят тези работи, че насреща си нямаш конфликт между Англия и Фолклендските острови, а почваш конфликт с държавна структура, който е с огромен потенциал.   

Има ли въобще значение дали една теза, която е насочена срещу Русия, ще бъде добре издържана логически, след като безкритично се подхваща от редица държави?

Това е бедата. Тук не можем да се надяваме, че ще бъде разкрит случаят и ще бъде открит човекът, който реално е отровил тези хора. От друга страна самите руснаци не се допускат до това разследване. Те вече нямат и възможността да предприемат кой знае какви стъпки. Сигурно се опитват в момента да водят паралелни оперативни действия със своите позиции в Англия, за да намерят поръчителя или изпълнителя. Всичко ще остане на нивото на пропаганден трик, който обаче постигна резултати. 

Адекватна ли беше първата реакция на външния ни министър и заявената подкрепа за Англия?

Адекватна е съобразно нашето членство в ЕС и крайно неграмотна по отношение на онова, което би трябвало да има човек като дипломатическа рутина. Когато разговаряш за такъв случай, трябва максимално да създадеш обстановка за равнопоставеност на страните, да не допускаш една страна да се настрои срещу твоята държава, независимо какво се е случило. Но това не може да се очаква от вчерашния дипломат Захариева, която няма рутината, нито грамотността. Бедата е за нейните партньори, които я възприемат по съответния адекватен за Запада начин – ако си министър на външните работи, задължително трябва да имаш дипломатическа кариера, съответния опит и възможности. Така си я приемат, без да знаят, че никога не е била в този бранш. Бойко Борисов е по-нормално реагиращият и по-внимателно взема отношение по тези въпроси. Той все още живее с идеята, че ще случат две неща, с които да спаси мандата си – да консолидира външната ни политика с балканските страни и да пусне АЕЦ „Белене”, като удовлетвори руснаците и съседите ни. 

Трябва ли въпросът за „душевните граници” да бъде повдигнат в началото на следващата седмица, Борисов ще бъде домакин на срещата между ЕС и Турция?

Това е начинът на Турция да провокира Европа и тя няма да се спре. Турция никога няма да тръгне да си възстановява земите, но този начин на изказ върви там и се очаква от Ердоган. При нас се счита за добър тон да казваме, че нямаме претенции към други земи. В Турция не е така и няма как да стане, иначе Ердоган ще го свалят на втория месец. Масата се държи само на религиозния фанатизъм, на малограмотността и на амбициите за възстановяване на велика Турция. 

За първи път: СНИМКИ от отвличането на деца в „Златни пясъци” преди 30 години

В навечерието на тази среща излиза новата ви книга, посветена на извършения от протурски националисти атентат в курорта „Златни пясъци” през 1987 г. 

Този случай е аналогичен на съвременните терористични актове в Западна Европа. Групата, която го извършва, няма никакви връзки с турските специални служби, нито със съществуващите нелегални организации на наша територия. Това е семейство, което в един момент се радикализира. Абсолютно точно и преднамерено избират да вземат за заложници две българчета. Считали са, че нашите поделения няма да атакуват български деца. Защо се е допуснало, че нашите хора ще атакуват деца турчета – нямам обяснение. Написахме книгата „Не дърпай втори път опашката на дявола” с живите участници в тези събития, като форматът й е художествено-документален разказ. Книгата дава технологията как една стабилно организирана и действаща държавна структура, каквато е МВР по това време, за два дни успява да неутрализира терористичния акт и да спаси децата, които днес вече са възрастни мъже. Опитах се да напиша книгата балансирано, като обясня как тези мирни, тихи, работещи, възпитани и образовани хора ги радикализира ситуация. За това те нямат вина. Тяхната вина е как реализират на практика тези настроения. 

Цялто интервю с Павлин Павлов може да чуете в звуковия файл.