Кметът с рекорд по заместници, амбициран да свърши всичко обещано
Кметът с рекорд по заместници, амбициран да свърши всичко обещано / Дарик Варна, архив

„В рамките на 100 дни не може да бъде направена промяна като след революция, но може да се покаже, че има воля и визия за действие. Смятам, че аз и екипът ми успяхме да покажем такива“. С тези думи кметът Иван Портних отчете управлението си от встъпването в длъжност след частичните местни избори. Той увери, че в работата му няма задкулисие, както и някой, който „да му шепне в ухото“.

„Млад съм. Имам увереността, че за две години можем да постигнем много за града. През февруари варненци поискаха промяна. Към днешна дата в администрацията вече не фигурират хора от предходното управление. Промяната, която хората пожелаха, поетапно се реализира и ще има своето продължение“, заяви Портних. Според него от настоящото управление биха могли да бъдат недоволни тези, които са свикнали да не спазват правилата, както и хората, които не виждат в администрацията отворен и диалогичен партньор. Все още обслужването не е на висота, призна кметът, но увери, че се работи активно в тази посока с въвеждането на електронни услуги.

След назначаването на 6 свои заместници с различни ресори, Портних възнамерява да възложи подобни функции на още трима. В общината ще има зам.-кметове по туризма, по морските въпроси и по културата. Така общият брой на заместниците на градоначалника ще достигне девет.

„За да няма спекулации по въпроса искам да обясня, че възнаграждението на един  зам.-кмет е по-ниско от на директор на дирекция. Това не товари бюджета. Сферите, в които са назначени зам.-кметовете, са важни – такива, в които имаме да наваксваме. Нека да гледаме резултатите от работата им, а не бройката“, призова Портних.

Той увери, че през следващата година данъци и такси няма да бъдат вдигани, а приоритет в следващия бюджет ще бъдат социалните дейности и инфраструктурата. Кметът обеща да се заложи на цялостна рехабилитация на уличната мрежа вместо познатите досега кърпежи на парче.

Вчера е стартирал ремонтът на централната пешеходна зона, разкри кметът. Очаква се той да продължи една година, а целта е при възможност да се реализира без да засяга следващия туристически сезон. Започнало е и изграждането на пешеходни пътеки от нов тип, отчете още Портних. Очаква се с пари по програма „Джесика“ да бъде изграден паркинг с над 150 места в района на Делфинариума, на разделителната ивица на бул. „Княз Борис“. По същата програма се очаква да бъде ремонтиран и Юнашкият салон. Кметът обеща още да се обърне повече внимание на чистотата във Варна, тъй като тя била доста под нивото на тази в столицата например.

До края на месеца трябва да бъде изготвен анализ за това какво се е случвало в Морската градина назад в годините, увери кметът. Той отново застана зад позицията си, че коли в парка не бива да бъдат допускани. Все още тече процедурата по издаване на заповед, регламентираща достъпа на автомобили в района. Изпълнен е и ангажиментът да се финализират няколко проекта на общината, между които този за интегриран градски транспорт, отчете още градоначалникът. Той припомни, че се очаква и доставката на нови автобуси и тролейбуси.

Като изпълнено в голяма степен Портних определи и обещанието да се справи с проблема с местата в детските градини. При 675 недостигащи при встъпването му в длъжност, за 100 дни са разкрити 500 места. Активната работа на общината в тази посока ще продължи, каза още кметът и увери, че работи ползотворно с правителството за важни за града обекти.