Кметът: Няма да позволим реституция на Музея на Варна
Кметът: Няма да позволим реституция на Музея на Варна / netinfo
Няма да допуснем да загубим Музея за история на Варна. Това заяви кметът на морската столица Кирил Йорданов по повод претенциите за реституиране на сградата, намираща се на ул."8 ноември".

При конкретизиране на претенциите ще остояваме правата си. Ако трябва ще вдигнем цялата общественост, както стана с Юнашкия салон. Ако пък съдът присъди друго, ще говорим със собствениците за запазване на музея, коментира Йорданов.

Сградата на музея е одържавена през 1964 г. От 2000 г. е публична общинска собственост. През годините е била използвана за библиотека, хотел, дори затвор. Обявена е за паметник на културата, припомни варненският кмет.

В Музея за история на Варна е представена единствената по рода си експозиция в страната, разкриваща атмосферата на стара Варна в периода 1878-1939 година. Сред експонатите е роялът, закупен през 1926 година, за откриването на първия Международен музикален фестивал у нас - днес Международен музикален фестивал "Варненско лято", припомня Дарик.

Малките римски терми, до които се намира музеят, са изцяло почистени. Предстои реконструкция на целия район, която ще бъде направена преди началото на следващия летен сезон, обяви още градоначалникът.