Кирил Йорданов продължава да управлява Варна, смятат от ДСБ
Кирил Йорданов продължава да управлява Варна, смятат от ДСБ / Sofia Photo Agency, архив

Кметът в оставка Кирил Йорданов продължава ефективно да управлява Варна. Това становище изрази Радан Кънев – водач на листата за депутати във Варна и зам.-председател на ДСБ. Според лидера на партията в морската столица проф. д-р Димитър Камбуров ще бъде много трудно да се реформира общинската администрация, тъй като тя е градена в продължение на 14 години.

Управляващите правят всичко възможно да отложат местните избори в активния летен сезон, за да има по-ниска избирателна активност, смята Кънев. Според него, ако провеждането им не е на една дата с парламентарните, то е добре те да са максимално близо като време, за да съвпадне политическият дебат.

„Желанието на хората, които управляват Варна в момента, очевидно е те да бъдат публично тихи и да се решат на сенчестия фронт. Така че, ако говорим за яростен сблъсък на местните избори, идеята е той да се проведе на втори план. Нашето желание категорично не е такова“, посочи  зам.-председателят на ДСБ.

От варненската структура на ДСБ все още не са решили кого ще подкрепят при избора на временно изпълняващ длъжността кмет на града. Проф. Камбуров е на мнение, че дори поста да заеме политически неангажиран човек, това не значи, че той няма да носи последиците от ръководството на общината.

„Няма значение дали тези хора са партийно ангажирани. Нали те са участвали във вземането на решения“, коментира той.

От ДСБ оцениха служебния кабинет като състав без видими политически влияния, със сериозен и интелигентен премиер, който е демократ по душа. Въпреки това от партията смятат, че не може да се очаква много по отношение политиката по доходите и борбата с монополите.