Кичка Бодурова с голям концерт във Фестивалния и конгресен център
Кичка Бодурова с голям концерт във Фестивалния и конгресен център / снимка: kichkabodurova.com

Кичка Бодурова ще отбележи 30 години на сцена с концерт-спектакъла "Завръщане". Той ще се проведе на 25 април от 19 часа в зала 1 на Фестивалния и конгресен център.

Една от най-обичаните български певици е изпяла неостаряващи мелодии като „Обичам те майко, България", "Момчето от Елада", „Големият час", „Едно бузуки пее", „У дома", „Я, кажи ми, птицо бяла", „Ваза с цветя", „Вик за любов", „Най-красивите очи" и много други.

На 23 април се навършва една година от смъртта на проф. Хачо Бояджиев. Заради огромното си приятелство с него, Кичка ще посвети концерта на човека, режисирал дебюта й в международния конкурс за изпълнители „Златния Орфей".

Невероятни дизайнерски тоалети и много изненади е подготвила за пореден път звездата, която не спира да концертира в цялата страна и да препълва залите. След огромния успех на последните й турнета тя отново е готова за старт и да прегърне с песен своите почитатели.

Кичка Бодурова започва кариерата си в България, превръща се в звезда и в Гърция, за да се установи в Америка. Родителите й купуват цигулка на 6-годишна възраст и тя свири 7 години. Още в детската градина се явява на конкурс в училище „Христо Ботев" - Бургас и го печели с песента „Жалба ми падна на сърце".

Дебютира на голямата сцена като ученичка в самодейния състав „Орфей" в родния си град, с който става лауреат на фестивала „Тракийска лира" - 1971 г. Завършва езикова гимназия с руски и немски. Приета е немска филология, но тя избира музиката. Завършва Естрадния отдел на Музикалната академия София през 1977 г. в класа на Георги Кордов. Като студентка пее в трио „Обектив" и е солистка на оркестър „Метроном".

През 1977 г. се представя на международния конкурс за изпълнители на фестивала „Златният Орфей", където е удостоена с наградата на Община Бургас и Съюза на музикалните дейци. Прави невероятно впечатление на чуждестранните представители и заваляват покани за Германия. Там снима поне 2 телевизионни предавания на месец и записва много песни в радио Берлин. Изпълнява няколко песни на немски език, които стават много популярни в ГДР - „Ven die erste liebe", „Arcona" и др. Докато е в Германия на асамблея на световната младеж, работи с Тина Търнър и други световни звезди.

До началото на 80-те участва на няколко международни поп-фестивала, на които печели награди: „Червеният карамфил" - Сочи `77 (трета награда), „Шлагерфестивал" - Дрезден `79 (трета награда), „Интерталант" - Чехословакия `79 (втора награда), най-добър глас на фестивала „Песни за морето" - Рощок `80. Почетен гост на фестивала „Олимп" в Гърция. През тези години значителна роля за успехите й има Зорница Попова, която създава много от хитовете в нейния репертоар.

В България я чува гръцки импресарио с песента „Историйо моя, грях мой" и веднага подписва договор за работа в Гърция, Австралия и Англия. За първи път заминава за Гърция през 1981 г., работи с голямата звезда Дионисио и балет „Арабеск". При това посещение се явява на конкурс на фирма „Колумбия" в Атина и го печели. Осъществява концерти и ангажименти в Алжир, Малта, Германия, ЮАР, Русия, Унгария, Полша, Чехословакия, Великобритания, Австралия, между които и концертно турне с оркестъра на радио Хелзинки, Финландия. През 1990 г. получава „Златна плоча" от фирма „Балкантон" за реализирани над 450 000 копия на диск, продавани у нас и в чужбина.

От 1991 г. живее и работи в Съединените щати. Участва в шоу програми и концерти в Сан Франциско, Чикаго, Лос Анжелис, Лас Вегас и др. Връща се за първи път в България през 1994 г., за да изнесе грандиозен рецитал на „Златен Орфей плюс". След това телевизионния канал HBO снима неин рецитал в „La Strada", а две години по-късно пее на сцената на „Hollywood Paledium". От 2000 г. живее и работи постоянно в Лас Вегас, САЩ, но не забравя българските си фенове и всяка година се връща за няколко месеца в Бълария. Издава няколко успешни диска с любими песни на българската публика и прави концертни турнета в страната. Изнася рецитал на „Световната олимпиада по изкуствата" и става директор за България през 1998 г.

На 6 декември 2004 г. получава званието „Почетен гражданин на Бургас". Печели наградата на публиката на фестивала „Бургас и морето" през 2008 г. с песента „Помниш ли, море". Лириката на композицията е написана от самата нея, както много други авторски песни. А специално за тази песен Кичка Бодурова казва „Това е моята изповед".

Осъществява три зашеметяващи концерта в НДК, Зала 1 - през 2006 г., 2008 г., 2010 г., които зрителите наричаха „магия". Винаги търсеща различното, шоуто, Кичка Бодурова доказа, че е артист-изпълнител със свой почерк и невероятно присъствие на сцената.

През 2010 г. издава автобиографичната си кнга „Това съм аз". За нея незабравимата режисьорка Васа Ганчева каза: „Забележително е, че пише най-малко за дългия низ от заслужени успехи и предпочита да изрази благодарността си и почитанието си към добрите жестове, подпомогнали пътя й. В книгата няма и грам бляскав звезден прах, самохвалство или самовлюбеност. Хората я боготворят, слушат я със стиснати гърла и насълзени очи. Книгата е вулкан от емоции и откровения, описание на живот труден и борбен. На любов и страст, на безмерна радост и убийствена скръб."

Билети за концерта във Варна все още има и се продават на касите на театър "Българан" и ФКЦ.