/ Снимки: личен архив на Сава Денев, предоставен единствено на Дарик
Историята на първия в България терористичен акт, при който за заложници са взети деца, вече е описана в книга. „Не дърпай втори път дявола за опашката” на бившия офицер от ДС Павлин Павлов разказва за събитията преди 31 години, когато протурски националисти отвличат две момчета и раняват трима души пред хотел "Интернационал" в курорта „Златни пясъци”

За първи път: СНИМКИ от отвличането на деца в „Златни пясъци” преди 30 години

На 8 юли 1987 г.  Никола Николов (48 г.), синът му Орлин (21 г.) и Невен Асенов (24 г.), които са от силистренските села Чернолик и Боил, качват в Добрич в синята си „Лада” Дарин Христов (12 г.) и Николай Петков (15 г.). Насочват се към „Златни пясъци”, където хвърлят три гранати. Поставят искания да достигнат до Турция, като заплашват, че ще убият децата. След повече от денонощие преговори и пътуване развръзката настъпва край бургаското село Изгрев. Там пътят им е пресечен, а похитителите взривяват три гранати в колата. Децата оживяват, а двама от терористите са мъртви. Единственият оцелял е Орлин, който след това е осъден на смърт. 

Алеята пред хотел Интернационал на Златни пясъци, колата на терористите е отбелязана с червената стрелка
netinfo

„Това е терористичен акт, който е най-актуален в момента – на самоинициативници, които се радикализират без някой да е подозирал”, споделя Павлов. Той определя книгата като художествено-документален разказ, който изкарва на светло труда на участниците в операцията по спасяването на децата. 

Един от основните герои в акцията е  о.р. полк. Сава Денев, който повече от денонощие води преговори с похитителите. 

„Спусната заповед беше, че децата трябва да оживеят на всяка цена. Всичко можем да правим, но животът им да бъде запазен. Затова и най-тежкият момент беше, когато терористите взривиха гранатите край село Изгрев. Видяхме как колата се обви в облак от черен дим и решихме, че всички са загинали”, разказва Денев.

Една от гранатите, които терористите хвърлят на Златни пясъци и раняват случайни минувачи
Снимки: личен архив на Сава Денев, предоставен единствено на Дарик

Докато похитителите пътуват от „Златни пясъци” към границата с Турция в създадения щаб обмислят вариант снайперисти да ликвидират похитителите. Този план обаче е орхвърлен, защото протурските националисти държат гранати с изваден шплент и има риск за живота на децата. 

„Сава Денев беше единственият, който похитителите допуснаха до себе си и му имаха доверие. Той успя да намери подход към тези, лека им пръст, мръсници”, спомня си о.р. полк. Любомир Димитров, който също участва в спасителната операция. 

Сава Денев предглага на похитителите да освободят децата и да вземат него за заложник. Те обаче му отказват с думите „твоите хора ще те прежалят и ще ни ликвидират, но срещу децата няма да стрелят”.

От ляво на дясно: Павлин Павлов, Сава Денев и Любомир Димитров
снимка: Дарик Варна

Освен разказите на участниците в спасителната операция книгата на Павлин Павлов съдържа множество документи и снимки.  „Не дърпай втори път дявола за опашката” вече е на книжния пазар, а неин издател е „Стено”.  

Интервю със Сава Денев за преговорите с терористите може да прочетете ТУК