С изпитателен срок и глоба се отърва жена, пласирала ментета
С изпитателен срок и глоба се отърва жена, пласирала ментета / IStock
Районен съд – Варна присъди изпитателен срок, глоба и конфискация на 48-годишна жена за търговия със стоки - менте на известни марки.

Делото бе разгледано в процедура на съкратено съдебно следствие, с признание на вината и редуциране на определеното наказание с една трета. За извършено престъпление против интелектуалната собственост - по чл.172б, ал.1 от НК, на подсъдимата беше наложено наказание от 4 месеца лишаване от свобода, чието изтърпяване се отлага с изпитателен срок от 3 години, както и глоба в размер на 500 лева.

На 19 март миналата година, при извършена проверка в търговски обект в централната градска част на Варна, се установява предлагане за продажба на дрехи – тениски, спортни комплекти, клинове, къси панталонки и др., носещи знаци със запазените марки на общо 12 световно известни чуждестранни търговски дружества, без съгласието на притежателите на изключителните права.
Общата стойност на инкриминираните стоки е за над 37 000 лева.

48-годишнита жена е с чисто съдебно минало. В нейна тежест са направените по делото разноски. Веществените доказателства, предмет на престъплението, се отнемат в полза на държавата и след влизане в законна сила на присъдата следва да се унищожат. Съдебният акт подлежи на обжалване в 15-дневен срок.