Изграждат изследователски център по морски науки
Изграждат изследователски център по морски науки / netinfo
Рамково споразумение за изграждане на регионален изследователски център по морски науки и технологии бе подписано днес между ВВМУ “Н. Й. Вапцаров”, Институт по океанология “Фр. Нансен” – БАН и Институт по хидро - и аеродинамика – БАН. Споразумението бе утвърдено от областния управител Христо Контров, който е негов инициатор, и академик Никола Съботинов – председател на Българската академия на науките.

Страните се договориха да обединят усилията си в научноизследователската, инженерно-внедрителската и образователната области, за научно осигуряване на морската индустрия, морската сигурност и безопасност. В споразумението се посочва, че интегрирането на усилията на договарящите се страни ще се реализира чрез координиране на научноизследователската дейност в областите на общите интереси, чрез обсъждане и формиране на съвместни изследователски програми и тематични семинари, съвместно разработване на проекти със собствено и външно финансиране, включително и по линия на НАТО, Европейския съюз, оперативните програми, МОН, съвместно обучение на студенти и аспиранти, осъществяване на технологичен трансфер на иновационни продукти, разработвани в организациите, обмен на научно-техническа информация и др.

В своето изказване академик Съботинов акцентира на водената от БАН политика за развитие на връзките с висшите учебни заведения и залегналото в неговата програма регионално развитие на академията. Председателят на БАН каза още, че рамковото споразумение може да прерасне в договор за цялостно сътрудничество. “Доволен съм, че точно във Варна започна тази инициатива”, обобщи академик Съботинов.

От своя страна областният управител акцентира на предприемчивостта, на желанието да се работи с БАН и на факта, че това е само началото и за всяко едно висше учебно заведение ще има място в рамковото споразумение, а целта е Варненска област да спомогне за развитието на науката.